Български владици анатемосаха червения конец за ръка

Червен конец

Български владици се възпротивиха на традицията православни християни да си връзват червен конец на ръката против уроки. Митрополитите дори поискаха това да бъде осъдено от Светия синод като езически ритуал.

Според църковните лица синодът в София задължително трябва да излезе с отношение по въпроса, тъй като червеният конец на ръката стана ритуал, който все повече се използва от хората.

Родните владици казват, че червеният конец на ръката против уроки е езически символ, разпространяван от врачките у нас, срещу който трябва да бъдат предприети някакви мерки.

Част от митрополитите настояват до края на годината да бъде изготвено официално становище от Българската православна църква, с което носенето му от православните християни да се заклейми.

око на Назар

Владиците смятат, че християните у нас трябва да носят единствено аксесоари, които се свързват с християнската символика и традиция без да се съчетават с други езически символи.

Анатемосването на червения конец обаче може да отблъсне някои християни от църквата. Сред българите отдавна съществува поверието, че червен конец на ръката предпазва от уроки и беди. При жените конецът се поставя на лявата ръка, а при мъжете на – на дясната. Дори и на бебетата се поставя червен конец, който да ги пази.

Някои вярвания смятат, че червен конец трябва да се носи само на лявата ръка, тъй като от тази страна се намира човешкото сърце. Според Кабала конецът е мощен енергиен канал, който може да помага на хората в начинанията им.

За родните попове обаче това е пълна глупост, като казват, че християните могат да молят закрила единствено от Господ, като посетят църквата и запалят свещ. Носенето на червен конец се определяло като кощунство и обида за религията.

Владиците са против дори да се поставят мартеници на иконите, тъй като типичният български символ също е взет от езическа традиция. За популярното око на Назар владиците също са безкомпромисни, като казват, че и то не трябва да се носи от християните.

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Антонина
Антонина
29.02.2016 20:13
Никога не съм носила червен конец. Обожавам червения цвят, обличам червени дрехи, но в бабини деветини не вярвам. Колкото до мартениците, не ги понасям на ръката си, а в последните години направо са ми опротивяли заради комерсиализацията им. Някак си не ми се носят опорочени окултизми, произведени в Китай. Нямам нищо против Китай и китайците като народ. Даже са ми симпатични. Но ... мартениците изобщо не са онзи символ, за който говорят бабите. Месец март е от мъжки род, единствено число, а не от женски. Според легендата за хан Аспарух те символизират вечната връзка между всички българи, където и по света да се намират, и им напомня коя е тяхната Родина и кои са дедите им.Така че Българската православна църква да не се бои, че ще загуби от това своите миряни, а да се погрижи за душите на заблудените в разни секти, за невярващите и нека по-упорито изпълнява своята мисия, да проповядва Христовата Истина.
3
0