Непознати сини създания излизат от океана

Сини Създания

Калифорнийският бряг беше затрупан от хиляди създания, излезли от океана, които озадачават както учените, така и туристите. Сините същества силно приличат на медузи, но не са.

Желеподобните същества в син цвят са били изхвърлени от водата по калифорнийските плажове. Телата им са не по-големи от дланта на човек и се отличават със стърчаща синя перка.

От наблюденията се вижда, че дори ветровете не могат да ги върнат обратно в океана, а само ги разпръскват по плажната ивица.

Учените нарекоха новите същества Velella velella. Изследванията върху новия биологичен вид ще продължат.

Предполага се, че създанията се хранят с планктон и яйцата на риби, които улавят с пипалата си, висящи от желеподобното им тяло.

Сините същества много приличат на балончета. Те не могат да оцелеят дълго извън водна среда и интересното е, че умирайки, синият им цвят започва да избледнява. Станат ли напълно прозрачни това е ясен знак, че смъртта е настъпила.

Чудатите създания се побират в една човешка длан и не са отровни.

Velella velella

В същото време по родното Черноморие се появиха медузи мутанти, които причиняват ужасни изгаряния по кожата, ако човек случайно се докосне до тях.

Медузите са два пъти по-големи от нормалните размери и са в лилав цвят. Те имат и огромни пипала със силна отрова.

Алергичните към насекоми летовници са най-застрашени от ужилването им. Обикновено то е съпроводено с режеща болка и белег на мястото по кожата, което бързо се превръща в голям обрив.

Мъж от София дори разказа пред медиите, че след ужилване от тези медузи е припаднал.

Опасните медузи се наричат Мнемниопсис, а отровата им в някои случаи може да бъде толкова силна, че да причини сериозни усложнения като парализа.

Предполага се, че лилавите медузи са навлезли в Черно море през Босфора, като размножаването им в родните води продължава.

Лекарите казват, че най-честата грешка, която летовниците правят след ужилване от медуза, е да полеят мястото със сладка вода.

Търкането на раната с алкохол и урина също не е полезно, защото по този начин се предизвиква допълнително освобождаване на токсини и съответно до още повече болка. Лечебни свойства има само морската вода, която най-ефективно се справя с отровата.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
НЯКОЯ СИ
НЯКОЯ СИ
13.12.2014 23:18
И кое ги озадачава тези учени? Едва един процент от океана е изследван и познат на човечеството. На човешкия учен няма да му стигнат и три живота за да изучи целият океан. Възможно е да има същества,които човека не предполага, че съществуват. Във този огромен световен океан е възможно да са останали непокътнати от еволюцията динозаври - рибоподобни. Човешкият мозък е твърде ограничен и трудно приема необяснимото. Приема се физичното,но не се метафизичното. Те първа ще започнат да се появяват странни същества,за които човека няма да има обяснение...
5
0
Monny Monsterr
Monny Monsterr
09.03.2015 02:26
Напълно съм съгласна! Ние все още не сме стигали до някои части на Земята над морското равнище, пък какво остава за същинските дълбини. Кой знае какви странни и чудновати същества за нашето въображение се крият там.
2
0