Откриха птерозавър с глава, приличаща на пеперуда

Птерозавър

Вкаменелости на поне 47 птерозавъра от непознат досега вид, бяха намерени от палеонтолози в Бразилия, предадоха световните информационни агенции.

Новият вид, който учените нарекоха Caiuajara dobruskii, е живял в южната част на днешна Бразилия през периода креда, който е третият и последен период от мезозойската ера (т.е. преди 140-65 милиона години), обясняват специалисти, цитирани от научното издание PLOS ONE.

Откритите останки принадлежат както на млади индивиди, така и на по-стари. Птерозаврите от този вид имали размах на крилата от 65 см до 2.35 м. Това навело учените на мисълта, че се натъкнали на непознат досега вид праисторически влечуги.

След като подробно изследвали откритието си, палеонтолозите открили, че Caiuajara dobruskii значително се различава от всички други представители на птерозавърското царство.

Новооткритият Caiuajara dobruskii е разполагал с костно образувание на главата, подобно на гребен, което силно напомня крило на пеперуда.

Птеродактил

Този гребен е започвал от равнището на очите и се е променял с течение на времето и с развитието на индивидите. Всъщност младите и по-възрастните птерозаври са се различавали основно по размера и ъгъла на костното образувание върху черепа си.

При младите влечуги образуванието, напомнящо крило на пеперуда, е било значително по-малко и наклонено, а при възрастните е било изправено и напълно оформено.

Изследването на вкаменелостите сочи, че представителите на Caiuajara dobruskii са живеели на стада и са обитавали земи около езеро, разположено в пустинята. Според учените тези праисторически животни са можели да летят още в ранна възраст.

Засега са намерени само 47 скелета от новия вид, но по думите на палеонтолозите се очаква да бъдат открити още такива.

Причината за изчезването на този вид птерозаври още не е известна, но се предполага, че може сушата да е допринесла за смъртта на повечето от тях.

Не се изключва този вид да е загинал и по време на мощна пясъчна буря в пустинята, тъй като тези летящи динозаври са живели именно там, обясняват специалистите.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати