Руски експерти: Опасно е да се изпращат хора на Марс

Хора на Марс

Мисията за изпращане на хора до Марс на НАСА е много опасна, защото не разполагат с достатъчно данни за космическата радиация, обяви Научно изследователски институт.

Директорът на Научноизследователския институт по ядрена физика Михаил Панасюк заяви пред ИТАР-ТАСС, че да се изпращат хора на Марс и да се гради обитаема станция на планетата е много опасно за първите космонавти, които ще стъпят на Червената планета, тъй като експертите не разполагат с достатъчно знания за космическата радиация, която може да се окаже много вредна.

Заради космическата радиация ние все още не можем да изпратим човек на Марс, не можем да създадем съществуваща дълго лунна станция – заяви руският учен, като добави, че преди да бъдат изпратени първите хора на Червената планета, трябва да са ясни със 100-процентова точност всички рискове, на които ще са подложени.

Панасюк отбелязва, че за изследването на космическата радиация ще помогне успешно изстреляният космически апарат Релек, чиято апаратура е разработена със съдействието на учени от Московския университет.

Марс

Последните изследвания на учени доказаха, че в цепнатините на Марс няма вода, както се предполагаше след първите направени снимки.

Специалистите от НАСА стигнаха до този извод, след като направиха подробни изследвания с апарата Марс рикънисънс орбитър, който търсеше вода на Червената планета.

От Американската космическа агенция са установили, че цепнатините не са били пълни с вода, а с кристализиран въглероден диоксид.

Марс

Преди 5 години смятахме, че цепнатините на Марс говорят за водна активност на повърхността на планетата – заявиха експертите от Изследователския център по астрогеология към Геоложката служба във Флагстаф, Аризона.

След второто проучване специалистите са категорични, че цепнатините на Марс са резултат на геоложки изменения, като по-голямата част от тях са се появили през Ледниковия период на планетата.

Новото изследване обаче не опровергава напълно тезата, че е възможно по повърхността на Марс да има вода.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Виракоча
Виракоча
12.02.2015 11:33
О, американците са специалисти в тия разходки. Едно филмче с няколко актьори представящо че те са първите и са най, най и целият свят ще им се възхити на измамата както при мисиите Аполо.
2
1
petur
petur
10.08.2014 09:32
Майка си и баща си ли ще търсиш там ! На Марс ще си труп пред разпадане .Обратно връщане - няма .
2
0