Смъртоносни ултравиолетови лъчи заплашват хората в Андите

Озонова дупка

Рекордно високи нива на ултравиолетово излъчване в региона на Андите около Боливия регистрирали германски и американски изследователи. Ултравиолетовите лъчи са били толкова силни, че можели да унищожат човешкото ДНК.

Регистрираните ултравиолетови лъчи над Андите са били четири пъти по-силни, отколкото един човешки организъм може да понесе. Заради тези данни експертите са препоръчали на хората в областта да не се излагат на Слънце за повече от 10 минути, тъй като 11-та минута може да е смъртоносна.

Опасните ултравиолетови лъчи могат да унищожат човешкото ДНК, да нарушат процеса на фотосинтеза и да намалят жизнеспособността на яйцата и личинките.

Дори научните колективи на НАСА и SETI са останали изненадани от мястото, над което са регистрирани опасните ултравиолетови лъчи, тъй като голямата озонова дупка, която би могла да ги причини, е над Антарктида.

Андите

„Рекордните показатели не са регистрирани в безлюдната Антарктида, над която отдавна има озонова дупка, а в тропическия пояс - в съседство със села и неголеми градове" – заявява Натали Каброл от НАСА пред списание Frontiers in Environmental Science.

От института SETI също са провели свое изследване и са установили, че над високопланинско езеро в Андите има опасно ултравиолетово излъчване.

Измерването е организирано по проекта Марсиански ландшафт на Земята.

Небе

Освен около езерото Лагуна-Бланка дозиметри са били монтирани и около вулкана Ликанкабур, който се намира на границата между Чили и Боливия на надморска височина от 5917 метра.

Специалистите са единодушни, че тънкият озонов слой е причината за високата интензивност на ултравиолетовото лъчение.

В момента улравиолетовият индекс над Андите е 26, като се има предвид, че лекарите приемат за опасен всеки индекс надвишаващ 8.

В края на декември 2003 година в тази област беше измерена интензивност на ултравиолетовите лъчи със стойност 43.

Заради факта, че ултравиолетовото излъчване е регистрирано в населен регион, от НАСА и SETI казват, че непрекъснато ще следят озоновия слой над Земята.

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати