Започнаха тестовете на първата летяща чиния

Летяща Чиния

Преди няколко седмици от Американската космическа агенция НАСА съобщиха, че строят първата летяща чиния, като тези дни ще започнат и тестовете на необикновения летателен апарат.

Летателното средство на НАСА, което ще доставя тежки товари на Марс, е готово да полети в Космоса.

От Американската агенция се надяват да изстрелят прототипа на летящата чиния още тази седмица от базата на военноморските сили в Хавай.

НАСА бяха планирали да изстрелят първата летяща чиния, наречена LDSD, още на 3 или 5 юни, но метеорологичните условия не бяха подходящи за тестването на прототипа.

Марс

Летящата чиния е част от програмата на Американската космическа агенция за изпращане на хора до Марс, което трябва да бъде осъществено в следващите 20 години.

Програмата разработва и тества парашут с диаметър 30.5 метра и две надуваеми устройства, наричани свръхзвукови надуваеми аеродинамични забавители (SIAD), проектирани да забавят спускането на тежки товари, каквито са капсулите за хора, през атмосферата на Червената планета.

По време на тестовете огромен балон ще издигне летящата чиния, която е оборудвана със специален парашут, на височина от 37 километра. На тази височина летателният апарат ще бъде спуснат и бордова ракета ще го изстреля до 55 километра над Земята.

След това аеродинамичните забавители ще се надуят ще забавят падането на летящата чиния, докато парашута се надуе.

Вселена

"В хода на предстоящото изпитание над Тихия океан дискът, снабден с реактивни двигатели, надуваем деселератор и парашут, ще може да набере скорост, а след това да извърши спиране и кацане, както това би направил кораб при полет на Марс" – заявяват от космическата агенция на САЩ.

По думите на Йан Кларк от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, целта е да се достигнат височини и скорости, които симулират начина на навлизане в атмосферата на някоя от капсулите, кацащи на Марс.

За следващата година са планирани поне още два теста преди летателното устройство да бъде изпратено на Марс.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Marlen
Marlen
24.09.2014 20:45
това е радостно-успех..
1
0