Цигански заклинания и ритуали за лечение на треска

Цигански магии

Въпреки че циганите в Източна Европа имали желязно здраве заради живота на открито, който водели, на тях също им се случвало да се разболеят понякога. За да се избавят от болестите, те си служели с цигански заклинания и магии, които американският фолклорист Чарлс Годфри Лиланд е събрал в книгата Цигански магии, вещерство и гадателство.

Според Лиланд циганите най-често се разболяват от треска. Те я разделят на лека простуда и сериозна настинка с висока температура и втрисане.

При по-лекото настиване се използват три бели и три черни дроба от жаби, като те трябва да се изсушат добре и да се стрият на прах. След това се изпиват с алкохол и болният трябва да изрече заклинанието: Жаби в търбуха погълнете лошото! Жаби в търбуха покажете на злото пътя навън!

За да се излекува от по-тежка треска, болният трябва да отиде до някоя рекичка и девет пъти с гръб към нея да хвърли парчета дърво. Той трябва да изрече и заклинанието:

Треско, тука теб оставям

И на таз‘ вода те давам!

В мене ти не стъпвай вече,

Отпътувай надалече,

Грижа, дето ще намериш,

Покрив, дето ще намериш,

Обич, дето ще намериш,

Машурдало, помогни!

Ручей

Машурдало или Машмурдало е великан от легендите на английските цигани. Той живее в горите и се храни с хора и зверове. Също така е пазител на големи съкровища, но пък е много наивен и лесно може да бъде изигран.

Човек може да се отърве от треска и като пробие дупки в някое малко дърво рано сутрин. Когато болният усети първите лъчи на слънцето, той трябва да разтресе дървото и да изкрещи: Треско, треско, изчезни! Тука остани, тука остани! След като дървото е разклатено и заклинанието е изречено, болестта преминава в растението.

Скитащите общности си служат и със следния ритуал при треска: Още преди слънцето да е изгряло, болният трябва да отиде до някой ручей и да изкопае дупка с чисто нов остър предмет, след което той трябва да уринира в изкопаната дупка. Накрая дупката се заравя и човекът казва:

Тука, треско, остани!

Назад не се връщай ти!

В пясъка изсъхни!

И обратно в мен ела,

Когато няма веч‘ вода!

Против треска може да се извърши и следният ритуал: Болният се сдобива с яйце, една дребна монета и шепа сол, след което рано сутрин отива на кръстопът, хвърля предметите зад себе си и заявява: Когато тез‘ неща отново зърна, треската да се завърне. Освен това страдащият не трябва да пипа яйца, пари и сол през следващите три дни.

Според циганските вярвания човек може да се излекува от треската, като пие вода от три различни потока с нова стомна. След всяка глътка той трябва да хвърля във водата по една шепа сол. После болният трябва да уринира в първия ручей и да извика: Тук ти е главата!

Същият ритуал трябва да направи във втория ручей, като изрече: Тук ти е коремът! , а след това да потрети действието и да извика в третия: Тука са ти краката. Върви сега с водата!

Докато се придвижва от поток към поток, човекът не трябва да поглежда назад, за да не вижда демона на треската, нито пък да казва друго освен заклинанието.

Рейтинг

5 2
4 3
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати