Цигански заклинания и ритуали за лечение на треска

Цигански магии

Въпреки че циганите в Източна Европа имали желязно здраве заради живота на открито, който водели, на тях също им се случвало да се разболеят понякога. За да се избавят от болестите, те си служели с цигански заклинания и магии, които американският фолклорист Чарлс Годфри Лиланд е събрал в книгата Цигански магии, вещерство и гадателство.

Според Лиланд циганите най-често се разболяват от треска. Те я разделят на лека простуда и сериозна настинка с висока температура и втрисане.

При по-лекото настиване се използват три бели и три черни дроба от жаби, като те трябва да се изсушат добре и да се стрият на прах. След това се изпиват с алкохол и болният трябва да изрече заклинанието: Жаби в търбуха погълнете лошото! Жаби в търбуха покажете на злото пътя навън!

За да се излекува от по-тежка треска, болният трябва да отиде до някоя рекичка и девет пъти с гръб към нея да хвърли парчета дърво. Той трябва да изрече и заклинанието:

Треско, тука теб оставям

И на таз‘ вода те давам!

В мене ти не стъпвай вече,

Отпътувай надалече,

Грижа, дето ще намериш,

Покрив, дето ще намериш,

Обич, дето ще намериш,

Машурдало, помогни!

Ручей

Машурдало или Машмурдало е великан от легендите на английските цигани. Той живее в горите и се храни с хора и зверове. Също така е пазител на големи съкровища, но пък е много наивен и лесно може да бъде изигран.

Човек може да се отърве от треска и като пробие дупки в някое малко дърво рано сутрин. Когато болният усети първите лъчи на слънцето, той трябва да разтресе дървото и да изкрещи: Треско, треско, изчезни! Тука остани, тука остани! След като дървото е разклатено и заклинанието е изречено, болестта преминава в растението.

Скитащите общности си служат и със следния ритуал при треска: Още преди слънцето да е изгряло, болният трябва да отиде до някой ручей и да изкопае дупка с чисто нов остър предмет, след което той трябва да уринира в изкопаната дупка. Накрая дупката се заравя и човекът казва:

Тука, треско, остани!

Назад не се връщай ти!

В пясъка изсъхни!

И обратно в мен ела,

Когато няма веч‘ вода!

Против треска може да се извърши и следният ритуал: Болният се сдобива с яйце, една дребна монета и шепа сол, след което рано сутрин отива на кръстопът, хвърля предметите зад себе си и заявява: Когато тез‘ неща отново зърна, треската да се завърне. Освен това страдащият не трябва да пипа яйца, пари и сол през следващите три дни.

Според циганските вярвания човек може да се излекува от треската, като пие вода от три различни потока с нова стомна. След всяка глътка той трябва да хвърля във водата по една шепа сол. После болният трябва да уринира в първия ручей и да извика: Тук ти е главата!

Същият ритуал трябва да направи във втория ручей, като изрече: Тук ти е коремът! , а след това да потрети действието и да извика в третия: Тука са ти краката. Върви сега с водата!

Докато се придвижва от поток към поток, човекът не трябва да поглежда назад, за да не вижда демона на треската, нито пък да казва друго освен заклинанието.

Виж повече

Рейтинг

3.8
Общо 9 гласували
5 2
4 3
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари