Поток от падащи звезди ще сбъдва желание на всеки час

Падащи звезди

От тази вечер до 25 май от Земята ще можем да наблюдаваме метеоритния поток Камелопардалиди, които ще се виждат от нощното небе на всеки час.

Най-активният зведопад ще бъде в събота и неделя, когато според учените ще можем да наблюдаваме по 200 падащи звезди на всеки час, като се обещава гледката да бъде наистина приказна и бляскава.

Камелопардалидите са част от опашката на кометата 209P/Lineаr, която преди около 200 години е преминавала край орбитата на въртене на Земята около Слънцето.

209P/Lineаr е открита през 2004 година, като минава край Слънцето веднъж на всеки пет години. Падащите звезди от опашката на кометата се появяват в космическото пространство между Земята и Юпитер.

Около 25 май метеоритните тела ще преминат на около 450 000 километра от Земята.

Метеоритите ще навлязат в атмосферата на Земята и ще изгорят, като остатъците няма да достигнат повърхността и ще се образува красивото явление, което се нарича падащи звезди.

Метеоритен дъжд

Експертите казват, че на красивата гледка най-пълно ще можем да се насладим извън града, където нощните градски светлини не осветяват небето и не пречат при наблюдението.

Повечето метеорни потоци са предизвикани от опашките на комети. Когато една комета минава близо до Слънцето, тя изхвърля ледени отломки от своята орбита. Ако нашата планета премине през този поток от метеорни отломки, на Земята могат да се наблюдават падащи звезди.

Метеорните потоци изгарят в следствие на триенето с атмосферата, като много малко от тях стигат до повърхността на Земята.

Падащите звезди носят името на съзвездието, в което се намира техният радиант – областта от небосклона, от която метеоритите произлизат. Така например Леонидите са наименование на съзвездието Лъв, а Персеидите – на съзвездието Персей.

Метеоритните пороци се движат със средна скорост между 50 400 и 255 600 километра в час.

Поверието, че падащата звезда сбъдва желание има и чисто психологически смисъл, защото имаш секунда да поискаш нещо от съдбата и така разбираш, кое наистина е важно за теб.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Никси Дикси
Никси Дикси
25.05.2014 15:33
Страхотно явление ! Прочетох статията точно навреме .Довечера ще наблюдавам падащите звезди и ще си пожелая нещичко!
1
0