Чрез мигането мозъкът се рестартира
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Чрез мигането мозъкът се рестартира

Чрез мигането мозъкът се рестартира

Мигане

Мигането е процес, при който очите се овлажняват и се предпазват от дразнители. Всички хора и животни мигат, с изключение на някои студенокръвни видове. Обикновено човек мига около двадесет пъти в минута. Някои хора мигат дори по-често, но това може да се дължи на някакво притеснение.

Оказва се, че 10% от времето на зрелия човек преминава точно в мигане. Бебетата пък мигат значително по-рядко, тъй като през повече време спят и не се нуждаят толкова, колкото възрастните, от овлажняване на очите.

Екип от учени от университета в Осака, с ръководител Taмами Накано, открил още нещо любопитно за мигането. Специалистите имали подозрения, че по време на честото мигане мозъкът всъщност се „рестартира“. Чрез мигането той по-лесно се „превключвал“ от даден обект към друг.

Повечето хора мигат в конкретни ситуации. Обикновено го правят по време на четене, когато започва нов абзац или по време на разговор, когато говорещият има пауза в речта си. Казано по друг начин, обичайно хората мигат след логически завършени събития.

Очи

Чрез мигането един вид се рестартира състоянието на вниманието в невронната мрежа, намираща се в частта на мозъка, която отговаря за разпознаване на обектите, а също и за пренасочване на вниманието от даден обект към друг.

Неврофизиолозите от университета в Осака решили да проверят своите предположения чрез един прост експеримент. По време на изследването участниците гледали британския комедиен сериал Мистър Бийн. Междувременно специалистите следели активността на невронната им мрежа посредством скенер.

Те забелязали, че щом по време на някоя сцена доброволците мигнели, техните мозъци за част от секундата ставали пасивни. Същевременно намалявала и активността на невронната мрежа-скенерът отчитал спад в притока на кръв в свързаната с това част на мозъка по време на мигането.

Учените още не са наясно защо мозъкът си служи с мигане, за да пренасочи вниманието си от един обект към друг. Тъй като този въпрос им е безкрайно интересен, те мислят да проведат и други изследвания в бъдеще.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати