sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Откриха нова планета в Слънчевата система

Откриха нова планета в Слънчевата система

Нова планета

Астрономи откриха нова планета в Слънчевата система. Небесният обект, който е наречен 2012 VP 113, е с диаметър от 450 километра, заради което е причислена към планетите-джуджета.

2012 VP 113 се намира 80 пъти по-далеч от Слънцето, отколкото е Земята и е разположена в космическия облак Оорт. Диаметърът на новооткритата планета е два пъти по-малък от откритата преди десетилетие планета-джудже Седна.

Новооткритата планета се намира в най-отдалечената част от Слънчевата система. Тя обикаля около Слънцето на най-голямото известно разстояние и не се приближава до него на повече от 12 милиарда километра.

Според астрономите откриването на планети, подобни на 2012 VP 113 и Седна, ще помогне за разкриването на неизвестни до момента тайни от раждането на Слънчевата система.

Метеорит

Скот Шепърд от научния институт Карнеги във Вашингтон заявява, че във вътрешността на облака Оорт има обекти, които по размери могат да съперничат на Марс и Земята.

Обсерватории от САЩ и Хаваите изучават съдържанието и структурата на Оорт от няколко години. Според данните на астрономите в този облак се намират комети и други небесни тела, които са на разстояние между 150 хиляди и 1.5 милиона астрономически единици от Слънцето.

Шепърд и неговият колега Чадуик Трухийо от обсерваторията Джемини на Хаваите смятат, че Оорт съхранява материали, изхвърлени от Слънчевата система при нейното сформиране.

Телескоп

Облакът е източник на комети и от него произлизат планети-джуджета като Седна и 2012 VP 113, изхвърлени от пределите му заради гравитационни смущения.

От различните компютърни симулации на учените се предполага, че около двете джуджета в периферията на Слънчевата система е напълно възможно да се намира и трета планета - голяма колкото Земята, която все още не е засечена от космическите телескопи.

Когато планета-джудже Седна беше открита през 2004 година, астрономите преосмислиха напълно знанията и представите си за Слънчевата система.

Рейтинг

5 2
4 2
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати