Защо обичаме комплиментите?
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Защо обичаме комплиментите?

Защо обичаме комплиментите?

Среща
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Комплименти обичат да получават и двата пола. Освен това те могат да се правят винаги – независимо от ситуацията, обстановката, няколко похвални думи винаги носят удоволствие на човека, на когото ги поднасяме.

Ако се поднасят в делова ситуация, трябва да сте сигурни, че комплиментите са направени на място. Комплиментът трябва да представя човека, на когото го правите, в добра светлина. Задължително е, обаче, за да изглежда убедителен, той да бъде базиран на реални факти.

Желателно е, правейки комплименти на някого, да внимавате да нямат двоен смисъл. Така или иначе комплиментът по своята същност е леко преувеличаване на някакви качества у човека отсреща, но внимавайте с преувеличаването. Ако прекалите, съществува риск този срещу вас да го приеме като подигравка.

Когато поднасяте хубави думи за някого, трябва да изглеждате напълно естествено – тоест думите да бъдат част от вас, от поведението ви. Трябва да се държите по начина, по който се държите, когато говорите други неща, за да изглежда реален комплиментът, който правите.

Освен това е желателно комплиментите да бъдат кратки и с ненатрапчива конструкция – целта е да бъде лесен за разбиране. За да кажете няколко реални факта в един комплимент, трябва да сте наистина добър оратор. Най-добре разделете фактите по отделно и кажете комплиментите един по един, за да не превърнете ефекта е дефект.

Работа

Защо обаче, всички ние обичаме да получаваме комплименти? Те имат своето психологическо въздействие над човека. Когато събеседникът ни каже нещо позитивно за нас, ние подсъзнателно ще се опитваме да се представим в по-добра светлина.

Така ще се докаже, че думите на човека отсреща са верни. Тоест комплиментите не само четкат егото ни, но ни дават възможност да бъдем по-добри и да се усъвършенстваме в различни посоки.

Освен това добрата дума казана от човека отсреща – без значение дали е свързана с работа, характер, отношения, външен вид, означава, че той по някакъв начин ни е забелязал. Усилията, които сме положили за нещо, са забелязани и отбелязани, което от своя страна ще ни мотивира да продължим да го правим и дори да се справяме по-добре.

Комплиментите дават възможност да предразположим събеседниците си и да направим разговора по между ни още по-лесен. Комплиментите, независимо дали отправени от мъже или от жени, дали се намираме ви бизнес или по-интимна обстановка и т.н., винаги предизвикват симпатия. Това създава и едно допълнително усещане за сигурност и определено може да насочи отношенията ви с човека в положителна посока.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати