Лятото тази година ще дойде през април

Жеги

Синоптиците предвиждат тази година летните жеги да настъпят още през април, като според прогнозите живакът в термометрите ще достига до 29 – 30 градуса над нулата.

От Националния институт по метеорология и хидрология към БАН очакват средната температура през април да надскочи нормата, като средната за страната да е между 11 и 13 градуса по Целзий, средните температури за Черноморието да са между 9 и 11 градуса, а средните температури за планините – между 3 и 8 градуса.

Най-ниската температура през април ще бъде 0 градуса, а най-високите температури ще достигнат 30 градуса в някои части на страната. Като цяло метеоролозите са категорични, че през април ни чака предимно топло и слънчево време.

Дъжд

Валежите за месеца ще бъдат около нормата, като в равнините ще се изсипят между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планинските райони – между 60 и 100 литра на квадратен метър.

Първите няколко дни от началото на месеца ще бъдат малко облачни и дъждовни, но след това се очакват температури, които да бъдат по-високи от обичайните.

В средата на месеца също ще има няколкодневно захлаждане, но и то няма да продължи дълго.

Според прогнозите хладното и дъждовно време през пролетния месец ще започне от 16 април и ще продължи до Великден, когато атмосферните процеси ще бъдат по-динамични. Тогава се очаква и понижение на температурите, но за кратко.

Слънце

През втората половина на месеца ще има и гръмотевични бури.

Опасността от слани ще съществува през целия месец.

С настъпването на великденските празници обаче отново ще се радваме на топло и слънчево време.

През последните дни от април валежите ще са по-малко, а температурите ще продължат да се повишават, като в края на месеца ще бъде наистина горещо и дори се очакват температурни рекорди на някои места.

Астрономическата справка показва, че продължителността на деня през април ще бъде 12 часа и 43 минути в началото на месеца и 14 часа и 3 минути в края на месеца.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Име
Име
30.04.2014 21:46
Явно времето не е прочело прогнозата на синоптиците,но се чудя защо го побликуват сега-като утре е 1 май а не 1 април-сигурно важи за догодина
0
0
куку
куку
16.04.2014 14:30
Явно зимата също...
0
0