Разчетоха 2000-годишно писмо от римски легионер

Легионери

Носталгията, която изпитват войниците, служещи далеч от родния дом, не е присъща само на съвременните военни. Наскоро учените разчетоха останките от древно писмо, което египетски легионер, служещ на територията на днешна Унгария, е изпратил до семейството си в родния Египет.

Древното писмо е било открито в близост до храм в египетския град Тебтунис. Артефактът е бил открит преди повече от век от археологическа експедиция, предвождана от Бърнард Гренфел и Артър Хънт. При разкопки в близост до град Тебтунис те откриват голям брой древни папируси, част от които разчитат.

Египет

Поради големия брой папируси една малка част от тях остава неразчетена. Сред тях е писмото на легионера.

Близо столетие по-късно кандидатът за докторантура в университета Райс - Грант Адамсън, се нагърбва с нелеката задача да преведе останалите неразчетени папируси. На помощ му се притичват и съвременните технологии, в това число инфрачервено разчитане на папирусите, което спомага за разчитането дори на части, в миналото смятани да безвъзвратно унищожени.

Един от древните папируси е писмо на римския легионер Аурелиус Полион, по произход египтянин, който се записал като доброволец в римската армия. Частта на Полион била изпратена да защитава интересите на Рим в земите на днешна Унгария.

Писмото, което според въглеродния анализ е на възраст около 1800 години, е предназначено за семейството на египтянина и е било написано основно на гръцки. В него легионерът, обезпокоен от мълчанието на близките и мотивиран от носталгията по родния дом, обещава на семейството си да си вземе отпуск и да се прибере у дома, за да ги навести.

Папирус

Адресирано до майка му, продавачка на хляб, сестра му и брат му, в писмото младият войник изразява надеждите си, че всички те са добре, здравето им е крепко и не са го забравили. Египтянинът изказва притеснение от липсата на отговор на предишните шест писма, които е изпратил до тях и моли близките си, да не му обръщат гръб.

Младият мъж обещава, че в най-скоро време ще се обърне към главнокомандващия на легиона с молба за домашен отпуск. Той ги уверява, че отново ще се завърне в бащината си къща и ще се съберат всички.

На гърба на древния папирус са написани стриктни инструкции към вестоносеца, който е инструктиран да достави писмото на един пенсиониран легионер на име Акуций Леон, който е обещал да го занесе на семейството на младия Полоний.

Древен Египет

Този начин на доставка на писма донякъде е необичаен, тъй като на територията на Древноримската империя е действала много ефективна пощенска служба. Най-вероятно египтянинът не се е доверявал на имперските куриери и е потърсил алтернативен начин да изпрати вести до семейството си.

Грант Адамсън не е сигурен дали семейството на Полион е отговорило на писмото му и дали той е успял да си вземе отпуск, за да ги види, което не е твърде вероятно. Важното е, че неговото послание е достигнало до близките му в Египет. Реставрираният египетски папирус в момента е изложено в библиотеката Банкрофт в университета Бъркли, Калифорния.

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
asen
asen
08.05.2015 19:09
zabravat nesto viv prevoda.........
0
0
Ирма Великова
Ирма Великова
15.03.2014 23:02
Нищо ново под слънцето...Хора сме-с човешки чувства...За жалост след хиляди години човечеството би трябвало да се е поучило от грешките си...войните и разделените от насилствена смърт близки би трябвало да са останали назад в тъмното минало...Уви!
8
0