sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Мозъчен имплант ще лекува паметта

Мозъчен имплант ще лекува паметта

MarianaMariana
Джедай
330112164
Мозък
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Американската военна агенцията за напреднали отбранителни изследвания (Defense Advanced Research Projects Agency) известна още като DARPA разработва уникален мозъчен имплант, който ще може да се използва за лечението на нарушенията на паметта. Това ще стане чрез използването на невронна стимулация.

DARPA, която е известна с иновативните си технологии в стил Терминатор, се намира в процес на търсене на партньори, с които ще може да реализира амбициозния проект за възстановяване на паметта RAM – Restorting Active Memory.

Целта на проекта RAM ще бъде създаването на мозъчен имплант, която ще стимулира невроните в човешкия мозък, по начин, който ще доведе до намаляването или дори пълното възстановяване на паметта при хора, преживели мозъчна травма.

Вълни в Мозъка

Развитието на този проект е приоритетен за американските военни. Причината за това е, че по данни на правителството на САЩ за периода от 2000 до 2012 година близо 250 000 американски военнослужещи са получили различни мозъчни травми.

Тези травми обикновено имат дългосрочен ефект върху пострадалите. Те могат да доведат до нарушения в краткотрайната памет, както и загуба на спомени, формирани преди получаването на травмата, т.е. така наречената амнезия.

DARPA от години се занимава с анализ на невронните сигнали и търсене на ефективни методи да стимулация на невроните, които могат да доведат до възстановяване на паметта на хора, преживели мозъчни травми.

Лаборатория

Целта, която агенцията преследва, е създаването на имплант, който чрез дълбоко невронно стимулиране да доведе до частично и/или пълно възстановяване на паметта и излекуване на тези разстройства.

Имплантът, която DARPA разработва, ще бъде поставен в мозъка на пациентите. От там той ще изпраща електрически заряди с различен интензитет към различни мозъчни центрове. Подобен имплант вече успешно се прилага при пациенти, страдащи от епилепсия или болест на Паркинсон.

Но възстановяване на активната памет след прекарани мозъчни травми, няма да е единственото приложение на разработвания имплант. Устройството може да бъди използвано за стимулиране и на други области на мозъка.

Човешки Мозък

Допълнителната стимулация на определени зони може да доведе до по-бързото формиране на определени навици при войниците, до изостряне на рефлексите, както и до по-ефикасен контрол върху емоциите.

Проектът RAM на агенцията ще включва и разработването на сложни модели спомени, както и разглеждане на поведенческите и невробиологичните различия при работата на паметта по естествен път и в сравнение със съдействието на импланта.

При разработването на мозъчния имплант ще бъде използван имплантът на световноизвестната компания Medtronic. Името на фирмата нашумя след разработването на имплант за дълбочинна мозъчна стимулация, която даде изключително добър резултат при отстраняване на последствията при пациенти, диагностицирани с болестта на Паркинсон.

Новината, че DARPA разработва мозъчен имплант за военни цели, беше посрещната с противоречиви чувства от обществеността. Според редица противници на военната индустрия мозъчни стимулации върху войници, с цел контролиране на емоциите, може да бъде експеримент с непредвидими последствия.

От друга страна имплантът може да бъде изключително полезен от медицинска гледна точка при лечението на болестта на Алцхаймер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
баба яга
баба яга
12.03.2014 13:32
Създаване на поредните киборги.Ужас!!!
0
0