Човечеството живее в черна дупка

Човечеството живее в черна дупка

Съществува хипотеза, според която човечеството може би живее в собствена черна дупка, без да го осъзнава. И никога няма да се измъкне от нея. Теорията е дело на американския учен от руски произход Никодем Поплавски, който преподава в университета в Ню Хейвън.

Попитайте кой да е физик и той ще ви каже, че най-разрушителната сила в цялата Вселена са черните дупки. Съгласно Общата теория на относителността, разработена от Алберт Айнщайн, т.нар център или дъно на черните дупки са безкрайно плътни и безкрайно малки. Но Поплавски и неговият екип от физици твърдят, че безкрайността е математически феномен и тя не се среща в природата.

Човечеството живее в черна дупка

Съгласно революционната хипотеза на учените семейството на живота, което е предшествало Големия взрив, се е формирало именно в черна дупка. След взривът „семената“ от него са дали начало на новата Вселена.

Учените предполагат, че тези т.нар. семена всъщност представляват частици, чиито размер е трилиони пъти по-малък от този на частиците, които хората познават. Въпреки малкия си размер, те са се оказали изключително мощни и са дали началото на частиците, които познаваме днес и които изграждат заобикалящия ни свят.

Според д-р Никодем Поплавски е твърде вероятно черните дупки да представляват нещо като едностранна врата, която свързва две паралелни вселени. Т.е. ако по някаква причина нашата галактика попадне или бъде погълната от свръхмасивната черна дупка в Стрелец А, която се намира в центъра на галактиката, ние ще се пренесем в паралелна Вселена. Ще съществуваме в центъра на черна дупка.

Човечеството живее в черна дупка

Теорията на Поплавски донякъде се подкрепя от твърденията на руския космолог Вячеслав Докучаев. Докучаев смята, че ако в центъра на черна дупка наистина има живот, то той вече се е превърнал в най-развитата цивилизация във Вселената.

През 2011 година Докучаев е неговия екип провеждат серия от изследвания, които им позволяват да каталогизират различните типове черни дупки.

Изследванията на руските учени разкриват, че във въртяща се черна дупка има региони, в които фотоните могат да се движат по устойчиви периодични орбити. А щом фотоните го могат, то най-вероятно и по-големите обекти, в т.ч. планети, също ще могат да се движат по стабилни орбити.

От практическа гледна точка обаче е невъзможно да се открият тези орбити. Това се дължи на феномена хоризонт на събитията (event horizon). Т.е. стабилните орбити ще съществуват само когато наблюдателят пристъпи границата, където времето и пространството се сливат.

Човечеството живее в черна дупка

Но зад хоризонта на събитията има област, в която времето и пространствата отново придобиват обичайните си свойства. Тази зона се нарича хоризонт на Коши и учените допускат, че живот съществува именно там.

Но цивилизацията, която живее и се развива в такива условия, далеч няма да е като нашата, твърди Докучаев. Според него това ще е цивилизация от тип III по скалата на Кардашев. Този тип цивилизация ще притежава енергопотребление, което е сравнимо с възможностите на галактиката.

За сравнение, човечеството все още не е достигнало тип I по тази скала, където енергопотреблението се характеризира с овладяването и използването на всички достъпни ресурси на планетата-майка.

Рейтинг

5 8
4 2
3 6
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
miro
miro
21.05.2014 09:18
Айде сега,.... на междузвездни войни го обърнахте! :D
4
2
Петрокъл
Петрокъл
14.03.2014 16:29
МъниМонстър - защо изобщо си мислиш, че сме минали през черна дупка ..
0
0
Георги
Георги
14.03.2014 12:14
Холографска е, защото нито една от видимите звезди не е на мястото на което я виждаме. Най-близката, която е на около 3 светлинни години от нас, е била там преди 3 години. Да не говорим за тези, които са на хиляди или милиони светлинни години. Истинската вселена би показал само телескоп на базата на гравитацията. Не знам дали е измислено такова чудо.
Колкото до черните дупки всеки може да си фантазира каквото си иска. До скоро те съществуваха само теоретично.
5
0
Галин
Галин
12.03.2014 04:38
Всичко се знае но се мълчи.
И то има защо.
5
0
Една мисъл
Една мисъл
11.03.2014 04:12
Напротив ;) не в черна дупка, а в холографска вселена живеем - мислим на холографски принцип и устройваме живота си така.. прочетете Холографската вселена на Майкъл Толбот и ще си обясните много неща, които досега никой не може да обясни по друг начин.
2
1
Monny Monsterr
Monny Monsterr
11.03.2014 01:03
Аз също (индивидуално) съм се чудела дали пък не се намираме в черна дупка. Една от теориите за черните дупки е, че когато нещо премине през нея, в процес на преминаването то се разделя на частици и когато стигне отвъд пак се събира. По тази логика във или зад черната дупка е съвсем възможно да има други планети, галактики.. Но както знаете, нито аз, нито някой друг на Земята е толкова запознат и всичко за сега си остава само теория.
2
0