Американски учен: Венера може да изчезне

Американски учен: Венера може да изчезне

Американският учен Глен Колинсън, който е експерт към центъра Годард към НАСА, твърди, че Венера е на път да изчезне заради глобалните промени в открития Космос.

Промените, които Американската космическа агенция е забелязала, са наречени Аномалии на горещ поток и според мнението на някой специалистите, те са толкова мащабни, че могат да погълнат цели планети.

Това шокиращо твърдение беше подкрепено и от астрономи, които от десетилетия следят процесите в Слънчевата система. Много експерти смятат, че глобалните аномалии могат да накарат планетата Венера да изчезне.

Американски учен: Венера може да изчезне

По думите на Глен Колинсън промените в Космоса са наистина сериозни. Той твърди, че около Венера липсва магнитно поле, което да я защитава от космическите аномалии, които директно засягат повърхността на планетата.

Колинсън предупреждава, че аномалиите могат да бъдат толкова мощни, че да погълнат цялата планета, както се е случвало и преди с други небесни тела от Слънчевата система.

Американският учен на НАСА е разработил тази теза, след като е събрал данните, получени от космическия апарат Venus Express, изпратен от Европейската космическа агенция.

Според специалиста една от основните разлики между Земята и Венера е именно защитаващото магнитно поле, с което разполага нашата планета.

Планетата, символизираща любовта, е с толкова плътна атмосфера, че космическо тяло, кацнало на повърхността ѝ, няма как да оцелее дори и за броени часове.

Американски учен: Венера може да изчезне

Колинсън допълва, че ако и Земята нямаше магнитно поле, с което да отразява слънчевия вятър обратно към Слънцето, то и тя щеше да е застрашена от изчезване, подобно на Венера.

По-рано този месец космическият апарат Venus Express откри и гравитационни вълни в атмосферата на Венера.

Дебелият слой облаци беше забелязан в горните слоеве на атмосферата на втората планета в Слънчевата система.

Учените се надяват чрез подробния анализ на направените близо 300 снимки да разберат какво се случва под повърхността на Венера.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Физика
Физика
29.03.2014 18:44
"гравитационни вълни в атмосферата на Венера"

Ако наистина са регистрирали гравитационни вълни щеше да е новина номер 1. От години търсят с детектор доказателство, че гравитационните вълни изобщо съществуват.
3
0