Марс ще удари Земята след 3 милиарда години

Марс ще удари Земята след 3 милиарда години

В Слънчевата система може да възникне сблъсък на планетите, прогнозират френски астрономи.

Според тях Меркурий ще се удари във Венера, а Земята най-вероятно ще се сблъска с Марс. Но тази апокалиптична прогноза се предвижда за не по-рано от няколко милиарда години.

Марс ще удари Земята след 3 милиарда години

Учените от парижката "Обсерватория и лаборатория за динамични системи" са построили компютърен модел на Слънчевата система, който изчислява движението на небесните тела в следващите пет милиарда години.

При междупланетен сблъсък отпреди милиарди години от Земята се е отделила Луната, а на лишените от атмосфера планети свидетелство за удари с астероиди са хилядите кратери. Един такъв сблъсък, учените наблюдаваха през юли 1994 г., когато на Юпитер падна кометата Шумейкър-Леви 9.

Експлозиите, които настъпиха след падането й, бяха с капацитет до 750 пъти по-висок от общия ядрен арсенал на всички земни държави.

С развитието на механиката, учените са стигнали до извода, че е невъзможно да се получи формула, която да описва точно движението на планетите и да изчисли точните им координати във времето.

Въпреки че няма точна формула, е възможно движението на небесните тела да се изчисли благодарение на програма, която обаче също допуска някои грешки.

Моделът за движението на планетите през следващите пет милиарда години на френските астрономи се базира на наличните данни в момента.

Според въпросния модел има вероятност след един милиард години орбитата на Меркурий да започне да се разтяга. Планетата ще се отдалечи от Слънцето и може да се удари челно с Венера.

Това движение на Меркурий ще окаже влияние на другите планети и ще възцари хаос тяхното двежение. Техните орбити ще се пресичат и, според този сценарий, Земята най-вероятно ще се удари в Марс.

Добрата новина, е че той може и да не се реализира, защото съществуващите научни данни все още отчитат грешки...

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Даниела
Даниела
03.07.2013 14:18
А кога разума ще ви удари в главите??????
0
0
Зара
Зара
09.03.2014 21:06
хи-хи!
0
0