sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Миризмите, които предизвикват главоболие

Миризмите, които предизвикват главоболие

Пламена M.Пламена M.
Джедай
1k447
Главоболие
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Досега не бе известно, но едни от главните причинители на главоболието, са миризмите. В 50 % от случаите именно те са виновни за това.

70% от жените с мигрена смятат, че причина за главоболието им са определени миризми. Това е така. Определени аромати на храни могат също да бъдат причина, докато ароматът на мента е лековит.

На първо място сред храните, предизвикващи главоболие, е лукът. Освен главоболие, той може да доведе и до мигрена. За радост обаче учените вече са открили метод за лечение на това състояние.

Във Великобритания около 15 на сто от пълнолетните граждани имат мигрена. Освен главоболието, състоянието се характеризира още с гадене и чувствителност към светлината. Определени промени в химическия състав на мозъка могат да причинят пристъп. При проведени изследвания става ясно, че има установена причина за това състояние в 76% от случаите.

Това е миксът от стрес, хормонални колебания, атмосферни условия, нарушен сън, диета и мигащите светлини. Става ясно още, че при повече от 50% от хората са чувствителни към определени миризми. Състояние се нарича озмофобия. Особено податливи са жените - около 70%.

Силно Главоболие

Този феномен не се наблюдава отскоро. Преди години е регистриран случай на алергия към вид лук. Пациентът бил 32-годишна жена, която смятала, че единствената причина за силното и главоболие е мириса на суров кромид лук или чесън.

Наблюдавали се симптоми на остра болка, което измерила с 10 от 10 по скала за болка, пареща лигавица на очите и носа, гадене, умора, болки в гърлото, сърцебиене, болки в езика и шията.

Лекарите установили, че няма друга причина за почвата на главоболието ѝ, освен посочената. Поради това жената е била лекувана с мента като контра миризма, което значително успокоило страданията ѝ.

Научното мнение по въпроса е, че различните миризми могат да предизвикат промени в настроението, тъй като областите в мозъка, които управляват миризмите и емоциите, са много тясно свързани. Дадена миризма може да стимулира троичния нерв, което води до възпаления.

Най-честите причинители на главоболие, са парфюми, аерозоли, освежители за въздух, както и тези на пържени и мазни храни, цигарен дим и миризми на почистващи препарати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
дивака
дивака
08.03.2015 11:33
лукът успокоява ,а то какво се указва
0
0
Вероника
Вероника
14.04.2014 18:40
Страдам от мигрена от почти 8 години и като най-отключващи главоболието аромат за мен са сладникавите парфюми и ароматизатори.
0
0