Животът е възникнал преди 3.5 милиарда години под земята

Земя

Наскоро учените установиха, че миниатюрните и невидими за човешкото око микроби живеят и се възпроизвеждат до 5 км под повърхността на Земята. Спрямо това, наяве се появиха интересни теории за произхода на живота на нашата планета.

Напълно възможно е, казват те, животът да е възникнал под земята преди 3.5 милиарда години и тези микроби да са оцелели изолирани от повърхността досега.

Не по-малко интересно откритие за тези микроби е това, че тези живи форми са общност от сходни генетично индивиди, които живеят разделени от огромни разстояния.

Микроби от този тип са открити дълбоко в скали под Европа, Азия и Северна Америка. Те приличат по-скоро на мостри на отминал живот. Не е ясно как са успели да се разпространят толкова далече. Наличието им обаче свидетелства за неоспоримото – те са еволюирали от общ предшественик, живял по времето, когато на Земята е възниквал животът.

Интересното за тези микроби е, че не черпят енергията си от слънчевата светлина, а от водород и метан. Водородът в природата се образува чрез серпентинизация. Това става, когато вода се сблъска с минерала оливин под налягане. Скалата поглъща повечето кислородни атоми и оливинът се превръща в серпентин.

Микроб

Теорията, че появата на живота е започнала от тези микроби, разбива на пух и прах досегашната теория, че животът на Земята се е появил в "първична супа" от езера и морета. До сега се предполагаше, че това е станало преди около 3.8 милиарда до 3.5 милиарда години.

Процесът бил задействан от някаква форма на енергия, така че да се получат аминокиселини - градивните блокчета на протеините.

Проблем в теорията имаше и преди. По онова време повърхността на планетата ни е била подложена на силна ултравиолетова радиация, която бързо би разрушила сложни молекули. Новото откритие показва колко по-благоприятни за развитието на живота са били дълбоките места.

Учените запретват ръкави и ще търсят наличие на подобни микроби навсякъде. Чрез симулации в бъдеще може би най-накрая ще стане ясна първопричината за появата на живота на Земята.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 4
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ТОТО
ТОТО
20.01.2015 19:03
Какво излиза-че ще си отидем от този свят-без да знаем най-важното-защо сме и какво ще стане ,като ни няма вече!!!
0
0