Метеоритът в Сахара разкрива историята на Марс

Марс

Ново изследване показа, че откритият преди време марсиански метеорит в пустинята Сахара е на 4.4 милиарда години и може да се разглежда като свидетелство за една от най-важните епохи в историята на Марс.

В началото експертите смятаха, че намереният метеорит е на 2 милиарда години, но след множеството тестове, които учените направиха, се оказа, че находката е доста по-възрастна.

Трудът на изследователите е установил, че тъмният метеорит, носещ името Черната красавица, се е образувал в най-ранния период от появяването на Червената планета.

До момента на Земята са открити около 100 марсиански метеорита, но нито един от тях не е доближавал възрастта на Черната красавица.

Марсианските обекти, попаднали на Земята под въздействието на астероид или комета, са били на между 150 и 600 милиона години.

Професор Мунир Хумаян от Университета във Флорида, който е един от учените, изследвали марсианския метеорит, разказва, че Черната красавица е съставена от 5 фрагмента.

В началото анализът е започнал с парче, наречено NWA 7034. Крайните резултати от този анализ са заключили, че намереният марсиански метеорит е на 2 милиарда години.

Тази цифра е изумила учените и те решили да изследват и друго парче от метеорита. При повторното проучване на другото парче от обекта - NWA 7533, се оказало, че Черната красавица е дори по-стара – на 4.4 милиарда години.

Червена Планета

Според изследователите противоречията относно възрастта на метеорита може да се дължат на това, че той съдържа смес от различни елементи.

Под въздействието на комета или астероид, изригване на вулкан или друго събитие, случило се преди около 1.5 милиарда години, може да е бил добавен нов материал към първоначалната оригинална повърхност на скалното парче.

Изследователският екип смята, че Черната красавица се е образувала, когато планетата Марс е била само на 100 милиона години. Много теории вярват, че ако е имало живот на Червената планета, то той се е зародил именно през тази ера.

Професор Хумаян сподели, че той и екипа му продължават с изследванията на метеорита, за да установят дали по него има следи, свидетелстващи за минал живот на Марс.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
valka
valka
07.12.2013 17:40
Интересно, но колко да е вярно..! :))))
0
0