Как се е изменила атмосферата на Марс

марс

На Марс е имало въглероден диоксид – това стана ясно. Но какво ли може да е довело до настоящата му липса? Отговор на този въпрос откриха учени от Центъра за изследване на околната среда на университетите на Глазгоу и Единбург и Националния природонаучен музей в Лондон.

Преди милиони години Червената планета е имала богата на въглероден диоксид атмосфера. Днес обаче тя представлява една студена и суха планета. Проведеното изследването предлага първото пряко марсианско доказателство за процеса, довел до тази промяна.

Процесът, довел до това, понастоящем отстранява въглеродния диоксид от земната атмосфера, противодействайки на климатичните промени. Натрупването на въглероден диоксид в атмосферата на Земята допринася за глобалното затопляне. Подобна загуба на въглероден диоксид от марсианската атмосфера преди около 4000 милиона години вероятно е допринесла за охлаждането на планетата.

Знанието за това как въглеродният диоксид е изчезнал от атмосферата на Червената планета може да допринесе за ограничаване на парниковите газове в земната атмосфера.

Проведените изследвания са на базата на изследвания марсиански метеорит, известен като Лафайет. Пробите показват, че той е образуван от разтопена скала преди около 1300 милиона години и е изхвърлен от повърхността на Марс от мощен сблъсък преди 11 милиона години. Той е открит през 1931 г. в Индиана, САЩ. Оттогава до днес Лафайет се изследва от учени от цял свят.

Настоящото изследване се съсредоточава върху богатият на въглерод минерал сидерит. Той е открит отдавна в метеорита Лафайет, но сегашният екип е установил, че сидеритът се е образувал при процес, при който вода и въглероден диоксид от марсианската атмосфера са реагирали със скали, съдържащи минерала оливин.

Живот на Марс

При осъществяването на тези реакции са формирани сидеритни кристали, които заменили оливина. Така атмосферният въглероден диоксид е уловен и съхранен завинаги в скалата.

Метеоритът Лафайет е прякото доказателство за наличието на въглероден диоксид в сравнително скорошната история на Марс, преди около 1300 милиона години. Взимайки предвид, че всички необходими съставки за подобен процес са били налични в ранната история на планетата под формата на оливин, реакцията нагледно обяснява как въглеродният диоксид е изчезнал от атмосферата ѝ. Това автоматично променя нейния климат от топъл влажен и благоприятен за живот в студен сух и враждебен.

Плашещото в случая е, че в момента този процес тече по естествен път и на Земята. Поради това се предприемат подобни трескави търсения за начин за перманентното "заключване" на отделяния от електроцентралите въглероден диоксид.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати