Езерото, което вкаменява животни
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Езерото, което вкаменява животни

Езерото, което вкаменява животни

Вкаменени животни

В новата си книга „От другата страна на опустошената земя“ фотографът Ник Брант разказва за вкаменените животни, които се намират около езеро в Танзания. Езерото Натрон превръща всяко животно, което е попаднало във водите му, в камък.

Причината за странното явление е в алкалността на водата. Тя варира между 9 и 10.5 pH. Брант споделя, че е попаднал случайно на тази гледка – видял птици, които са изхвърлени от езерото и са вкаменени, приличат на идеални скулптури.

Езерото Натрон е разположено в северната част на Танзания. Езерото е изключително богато на карбон, както и на натриев хидрогенкарбонат. В него се размножават цианобактерии (синьо-зелени водорасли).

Езера

Червеният пигмент, който цианобактериите произвеждат, доста често оцветява дълбоката част на езерото в червени багри, а по-плитката – в оранжево до розово.

Фотографът Ник Брант е познат на широката публика най-вече от клипа на песента Earth song, която е на Майкъл Джексън – там Брант се изявява като режисьор.

Причината да се вкаменяват всички тези птици не е буквално докосването до водите на Натрон. Всъщност птиците, които не са успели да прекосят езерото, са попаднали в неговите води и съответно са загинали – или се удавят, или се изтощават.

езеро Натрон

След това, когато водата в езерото се понижи, телата на тези птици изплуват вкаменени заради солеността на самото езеро. Именно така фотографът ги открива и прави забележителните си снимки.

Както, когато птиците се блъскат в идеално чисти прозорци, по същия начин са се блъснали и в повърхността на това езеро – изключително високото съдържание на сода и на сол калцира телата на животните. По този начин те изсъхват и придобиват съвършения вид на каменна скулптура, което ги прави изключително интересни за фотографа.

Брант разказва, че след като ги е намерил, е поставил животните на различни места, за да изглеждат сякаш са живи.

Фотографът разказва, че се е опитал да ги „реанимира“ – да ги върне към живота, след като вече са мъртви. Вкаменените животинки приличат на излезли от филм на ужасите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 3
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Mia
Mia
02.12.2015 23:00
Уникално. Но и тъжно за милите животинки.
0
0