sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Космически призрак броди из Вселената

Космически призрак броди из Вселената

Космос

Националната радиоастрономическа обсерватория на САЩ съобщи, че телескопът Хъбъл е заснел мъглявина, наречена Бумеранг, в съзвездието Кентавър.

Мъглявината Бумеранг е разположена на 5000 светлинни години от Земята и е известна като най-студения обект във Вселената. Според изследванията проведени през 1995 г., нейната температура е минус 272 градуса по Целзий.

Това е единственият известен обект, чиято температура е по-ниска от реликтовото лъчение. Мъглявината Бумеранг е газова обвивка, изхвърлена от звезда.

Причината за крайно ниската ѝ температура е бързо разширяващата ѝ се обвивка. Светлината, излъчваща се от мъглявината, е отражение на прашинките ѝ, защото звездата, която я е породила не е набрала достатъчно яркост, за да накара мъглявината да свети.

Космически Призрак

Обликът на Бумеранг напомня на папионка или пясъчен часовник. Първите снимки на планетарната мъглявина са направени през 2003 г., като на тях се е забелязало, че двете ѝ половини се намират под един ъгъл и това е провокирали името на мъглявината Бумеранг.

Мъглявината се наблюдава и с помощта на радиотелескопа ALMA, който има безпрецедентно висока резолюция. Чрез този телескоп се вижда разпределението на въглеродния диоксид, чийто молекули светят ярко в милиметровия диапазон.

Космически Тела

Отвън мъглявината представлява облак от студен газ със сферична форма, подобна на призрачно привидение. Учените смятат, че разпределението на праховите частици, които пропускат светлината на звездите, предизвикват тази чудата форма.

Според Рагвендра Санаи от Лабораторията за реактивно движение на НАСА структурата на мъглявината бързо се разширява в пространството.

Изследването на планетарната мъглявина ще помогне на учените да установят причините, заради които звезди подобни на Слънцето се превръщат след време в планетарни мъглявини.

Нискотемпературните изследвания са много важни за изучаването на материали с нулево електрическо съпротивление, които за сега могат да съществуват само при екстремно ниски температури.

Ако успеем да овладеем свръхпроводниците, мощността на компютрите ще се увеличи, а ще намалеят разходите за електрическа енергия и отделянето на парникови газове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати