Съществува ли извънземна форма на живот

Вселената

Сами ли сме във Вселената? Този вечен въпрос буди много теории, хипотези и дори страхове. Независимо дали е фантастика или не, идеята за същества, които живеят на други планети, отдавна вълнува човечеството. А вярата, че Земята се посещава от определени представители на извънземни светове е широко разпространена. Да погледнем на въпроса от строго научна гледна точка.

Повечето учени смятат, че за да съществува живот на една планета, тя би трябвало да има атмосфера (въздух) и вода, да получава и да осигурява достатъчно светлина и топлина. Последното идва от факта, че Земята получава топлина и светлина от нашата звезда - Слънцето. А във Велената има милиони звезди като него.

Ако се открие планета със сходна на Земната система, съществуването на определени форми на живот там е напълно възможно. Но поради огромните размери на Вселената подобно търсене е трудно.

Други учени смятат, че ако някъде там има разумен живот и извънземни цивилизации, те вероятно изпращат до Земята радиосигнали. Досега обаче са уловени само и единствено естествените излъчвания на звездите и планетите.

Сателити

Разбира се, съществуването на подобна форма на живот е чисто теоретична и всяко поддържане на подобна хипотеза е предмет на дискусии. Съществува хипотеза за произхода на извънземния начин на живот, ако изобщо съществува, която твърди, че той се е зародил самостоятелно на други места във Вселената.

Алтернативна на тази хипотези е т.нар. панспермия или екзогенезис. При нея се поддържа факта, че животът се е зародил на едно място и след това се е разпръснал измежду обитаемите планети. А теориите за формите на тези извънземни варират между проста форма на живот във вид на бактерия до сложни и съзнателни същества, които са дори по-развити от нас хората.

Извънземни

Всяка хипотеза може да бъде доказана с факти. На 15 Май 1963 година в околоземната орбита се изпраща последния американец, летял сам в космоса. Той провел своето орбитално пътешествие в капсула. По време на последната обиколка обаче той изпратил обезпокояващо съобщение на проследяващата го станция. Казал, че вижда искрящи зеленикави обекти пред себе си, бързо приближаващи се към капсулата му.

НЛО-то изглеждало напълно реално и солидно, дори било засечено от радара на земната станция. И тъй като пътуването му се следяло стъпка по стъпка в национален ефир, то предизвикало небивал интерес. Когато се приземил обаче, на репортерите изрично било забранено да задават въпроси относно контакта му с НЛО-то.

Много подобни случаи са били докладвани, но НАСА мълчи за всички. Смята се, че дори се укриват снимки, доказващи наличието на живот на Марс.

Рейтинг

5 2
4 4
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
цъ-ци
цъ-ци
13.02.2014 13:14
Американците мълчат,защото ги блазни мисълта за контакт с извънземни цивилизации с цел получаване на извънземни технологии,та дано станат господари на света. Но добре е да знаят,че звездите принадлежат на праведните.
4
0
koni
koni
30.10.2013 08:50
готино
2
0