Класическата литература ни помага да четем мисли

Четене на книги

Изследване установи, че четенето на книги от класическата литература може да ни помогне да развием паранормални способности, като например да четем мислите на другите.

Според авторите на проучването литературата чрез нейните символи, художествен свят и необичайно развиващо се действие ни дава надежди инструкции за това на кого да се довериш и как да чувстваш.

Четенето на художествена литература има положителен ефект върху изграждането на навици за навигация.

Книга

Учените смятат, че книгите засилват способността ни да построяваме модели на психическото състояние на другите хора.

Списание Science публикува резултати, според които запалените читатели имат най-много точки на тестовете за емпатия.

Изследователите Кастано и Кид са измерили когнитивни ефекти на художествената литература в серия от 5 експеримента.

Те накарали доброволци да прочитат всеки ден по 10-15 страници и класическата и от популярната литература.

Към класическата литература били включени разкази на Чехов, Дон Де Лило и О`Хенри. А към масовата литература спадали бестселъри на Даниел Стийл, както и научно-фантастичните произведения на Робърт Хайнлайн.

Когато участниците приключвали с четенето на текстовете, са им били давани тестове за оценяване на способността за моделиране на състоянието на ума на другите хора.

Книги

При един от тестовете в продължение на 2 секунди доброволците са гледали снимка на непознат човек, след което е трябвало да установят в какво емоционално състояние се е намирал човекът от снимката - щастлив, сърдит, дали се страхува.

В по-сложните експерименти участниците са виждали само част от лицето на непознатия и е трябвало да избират между 4 емоционални състояния.

Групите, които чели художествена литература, са справили значително по-добре в сравнение с групите, които разглеждали предимно публицистичните текстове или не четели нищо.

Любителите на Чеховите текстове постигнали най-високи резултатите при тестовете за емпатия.

Учените нямат ясно становище защо четенето оказва такова въздействие на ума.

Повечето експерти смятат, че описаните психологически състояния разширяват мирогледа и по този начин помагат да прочитаме мислите на другите.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати