Проектът Манджурски кандидат

Манджурски кандидат

Филмът „Манджурски кандидат“ от 1953 г. показва как може да се извърши едно убийство, след което извършителят да не си спомня нищо. Това се случва след целенасочено причинена амнезия и програмиране на ново поведение.

През 1957 г. д-р Иън Камерън започва опити за управление на човешката психика. За тази цел Камерън прилагал различни техники зад маската на нормална терапия.

В началото пациентите са подлагани на силен електрошок, чрез който лекарите са се опитвали да заличат старите им спомени и навици. След това по нареждане на Камерън са им пускани записи на различни твърдения. Пациентите са принуждавани да слушат тези становища в продължения на седмици, за да се програмира новото им поведение.

Хипноза

Психиатрите се опитвали да пренасочат човешката воля и чрез хипноза.

Едно убийство през 1968 г. прилича на „Манджурска операция“. В нощта на изборите на Демократическата партия в Калифорния, сенатор Робърт Кенеди изнася последната си реч в хотел „Амбасадор“. Внезапно се чуват изстрели, Кенеди е ранен и 26 ч. по-късно е обявен за мъртъв.

Стрелецът – палестинецът Сирхан Бишара Сирхан, е заловен и изведен от помещението. Докато преминава през многолюдната тълпа, няколко свидетели забелязват, че той е като в транс.

При разпита Сирхан заявява, че не си спомня подробности от убийството.

Временната загуба на паметта му е използвана от теоретиците на конспирацията, които лансират версията, че Сирхан е манджурски кандидат.

Кенеди

Преди процеса срещу палестинеца, той е изследван многократно от психиатъра Бърнард Даймънд. Сирхан твърди, че е бил хипнотизитан и принуден да убие сенатор Кенеди.

Редица свидетелски показания съобщават за жена в рокля на точки, за която се смята, че е дала сигнал на Сирхан на подсъзнателно ново да стреля по Кенеди.

Според полицейската експертиза Кенеди е улучен 3 пъти, изстреляните куршуми са 10, а пистолетът на Сирхан бил зареден с 8 патрона.

Това навежда на мисълта, че функцията Сирхан била да отвлече вниманието и на местопрестъплението е имало втори стрелец.

Тази теза беше потвърдена наскоро от американската актриса Нина Роудс-Хюс. По нейни думи имало още едни стрелец освен Сирхан, който стоял до нея.

Тези становища остават недоказани и Сирхан Бишара Сирхан е осъден през 1972 г. на доживотен затвор. След направеното изявление на Роудс-Хюс адвокатите на Сирхан настояват за преразглеждане на делото, но за сега американските власти отказват да удовлетворят иска им.

Рейтинг

5 5
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Америка
Америка
28.08.2013 17:07
Снимката е на Джон, а не Робърт (Кенеди). Иначе е много интересно :)
1
0