Колко е тъмната материя в Слънчевата система?

Тъмна материя

В Слънчевата система може да има по-малко тъмна материя, отколкото астрономите са смятали досега. Според последни проучвания на руски специалисти тъмната материя може да е над 330 квадрилиона тона.

Това обаче всъщност изобщо не е много, тъй като досега се е смятало, че тъмната материя е много повече, отколкото е всъщност.

До тези изводи специалистите са стигнали, след като са провели редица изчисления за движението на отделните планети в Слънчевата система.

Космос

Според астрономите тъмната материя представлява вещество, което променя движението на галактиките, като съществено го изкривява.

Това вещество успява да направи тези промени с помощта на гравитационни взаимодействия с отделните галактики.

Никой не може да каже от какво се състои това вещество и точно затова то е наречено тъмна материя. Но се знае, че то въздейства на галактиките така, че ги отклонява от обичайната им траектория.

Досегашните изчисления на учените сочеха, че в цялата ни Вселена има не повече от 22-23 процента тъмна материя. Тя е част от общата маса на цялата Вселена.

Черни дупки

Задачата на руските специалисти, които работят в Руската академия на науките, била да открият колко би могла да е горната граница на съдържанието на тъмната материя в Слънчевата система.

За да разберат това, учените от Руската академия на науките използвали фактите за движението на Луната и на планетите в Слънчевата система. Те използвали стотици хиляди резултати от измервания на различни космически апарати.

Според последните проучвания се оказва, че тъмната материя е не повече от пет хилядна част от масата на Луната. Тези данни се отнасят до тъмната материя, която е открита в орбитата на планетата Сатурн.

Според предишни проучвания, които са правени преди двадесетина години, масата на тъмната материя е била десет хиляди пъти повече от установената от руските специалисти.

Това е добра новина, тъй като по-малкото количество тъмна материя ще повлияе по-слабо върху галактиките и ще отклони съвсем слабо траекторията им.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ашурастра
Ашурастра
02.08.2013 09:23
"Това е добра новина, тъй като по-малкото количество тъмна материя ще повлияе по-слабо върху галактиките и ще отклони съвсем слабо траекторията им." Защо да е добра тази новина?! ..."треакторията на галактиките" е някакъв нов термин в астрономията, за движението на галактиките почти нищо не е ясно, а "тъмната материя" е около 70-80% от масата на една галактика, така само се обяснява гравитационното изкривяване, за което видимата материя не би могла да е причина... а това, че руснаците са изчислили че "тъмната материя" в слънчевата система е по-малко, може би се дължи на факта че се намира в периферията на галактиката... а относно "тъмната материя" е хубаво да се знае, че това е просто един термин с който "учените" са нарекли нещо което най-вероятно е невидимо за нас просто защото е в друга вибрационна реалност или "измерение", но оказва влияние(70-80% от масата!!!) върху видимия за нас свят... Проверявайте си информацията преди да побликувате глупости...
0
0