Радиацията е най-големият проблем при полет до Марс

Астронавт

Радиацията се очертава като най-големият проблем при полет до Марс и има шанс точно това да убие астронавтите, които ще се устремят към Червената планета през 2023 година.

Астронавтите ще бъдат облъчени с радиация, която може да се окаже смъртоносна за тях. Това са потвърдили специалисти от НАСА.

Радиацията по време на полета до Марс е критична за човешкия организъм. Облъчването с подобна доза радиация може да доведе до фатален изход.

Дозата от радиация, която ще получат пътешествениците до Марс, ще е равна на две трети от максималната безопасна доза, която астронавтът може да получи без фатален изход.

Марс

Полетът до Червената планета ще отнеме няколко години и през това време здравето на астронавтите ще е под заплахата от два вида радиация.

Това ще е радиацията от космическите лъчи и радиацията от слънчевите енергийни частици, които са свързани със слънчевите протуберанси.

Червената Плането

Двата типа радиация могат да нанесат фатални вреди на ДНК-то на астронавтите. По време на полет в околоземната орбита астронавтите са защитени от магнитното поле на нашата планета. То създава обвивка около планетата, която отразява част от радиационните излъчвания.

Но в открития Космос от радиация няма да защити дори дебелият 30 сантиметра алуминиев корпус на космическия кораб. Човешкият организъм ще е подложен на силна радиация. Тя ще се отрази много зле не само върху здравето на астронавтите, но също така и върху работоспособността им и успешното приключване на мисията.

Вредата от радиацията върху телата на астронавтите може да бъде намалена, ако полетът бъде съкратен до няколко седмици. Но той ще отнеме няколко години, тъй като все още не са изобретени толкова мощни ракетни двигатели.

В момента се работи и по проект за създаването на защитен отсек в кораба, където астронавтите ще се крият при по-силна слънчева активност.

Астронавтите, които ще пътуват към Марс, ще претърпят операции, за да бъдат заменени някои от органите им с изкуствени. Така ще бъдат защитени от негативното влияние на радиацията.

Човешкият организъм не е приспособен за космически полети и ще бъде трудно да се преодолее влиянието на радиацията върху него.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
30.04.2015 09:32
Ужас! Вместо да се мисли как да се защитят от радиацията с изкуствено магнитно поле или нещо друго ще им махат органи. Какъв е смисъла да докарат няколко трупа до марс - няма особена научна стойност? Виж, ако успеят докарат и върнат живи хора в добро здраве, дори и да се поотложи мисията с още десетелетие или две е друга работа.
0
0