Нещата, които правят хората специални

Хора

Знаете ли кой е върховният хищник, който е отговорен за убиването на над 100 милиона акули, само в рамките на една календарна година. Не? Същият биологичен вид е способен да повлияе върху климата на планетата и дори да промени околната среда в степен, която да застраши съществуването на живота като цяло.

Сега сетихте ли се? Това са хората. Независимо от не особено внушителните размери и сравнително ниската мускулна маса хората притежават уникални способности, които никой друг вид в животинското царство не притежава. Ето някои от най-удивителните разлики между хората и останалите животни на планетата, които в процеса на еволюция сме развили и които ни правят най-смъртоносните хищници на планетата.

Леонардо да Винчи

Речта

Ларинксът или т.нар гласова кутия се среща и при част от човекоподобните маймуни. Само че човешкият ларинкс е разположен малко по-ниско. Това позволява на хората да произнасят членоразделни звуци. Ние също така притежаваме и подезична кост, която е уникална с факта, че не е свързана с нито една друга кост в тялото ни. Именно тя ни позволява да произнасяме по-ясно думите в процеса на говор.

Изправената позиция на тялото

Гепардът тича, делфинът плува, а ние ходим изправени. Нито един друг биологичен вид не се придвижва в напълно изправена позиция по начина, по който го правят хората. Може би не винаги е грациозно или дори бързо и удобно, но това ни „освобождава“ ръцете и ни позволява да използваме инструменти и оръжия, което в крайна сметка се оказва по-голямо предимство от бързината.

Еволюция

Изправената позиция си има и своите недостатъци. Ходенето на два крака е довело до изменения в човешкия таз, които комбинирани с факта, че човешките бебета се раждат с големи мозъци, е направило раждането при хората много по-рисково в сравнение с останалите биологични видове. Само до преди 100 години смъртта при раждане е била водещата причина за смъртност при жените.

Противоположни на останалите пръсти палци

Обратно на разпространеното схващане, хората не са единствените животни, които имат противоположни на останалите пръсти палци. Някои примати, като шимпанзета и горили, имат противоположни на останалите пръсти палци дори и на долните крайници. Но хората са единствените, чиито палци са толкова гъвкави и им позволяват извършването на такива прецизни движения.

Облекло

Огън

В животинското царство ние сме единствените, които носят дрехи – за предпочитане направени от кожата на други животни. От където и да го погледнем ние сме „плешиви маймуни“, които се намятат с кожата на други животни, за да си предпазят от студ, а в един момент и от срам пред голотата.

Опитомяването на огъня

Трудно е да се определи със сигурност кога сме започнали да доминираме над останалите видове на планетата. Дали когато сме развили някаква реч и сме започнали да координираме действията си или когато сме овладели огъня и той е започнал да ни служи за приготвяне на храна, за лов, за отопление и защита от праисторически хищници.

Дълго детство

човешки мозък

За разлика от всички останали животни, хората се грижат най-дълго за поколението си. Причина за това е компромисът, който еволюцията е трябвало да направи между размера на мозъка и изправената походка.

Ако жената износи плода достатъчно дълго, за да може мозъкът му да се развие до оптималната големина и да не се налага твърде дълго да се грижи за новороденото – тя просто няма да е в състояние да го роди. Просто главата му ще е твърде голяма, тазът на жените твърде тесен за целта.

Изключителен мозък

Безспорно човешкият мозък и неговата сложност и комплексност е това, което в най-голяма степен ни различава от останалите живи същества на планетата. Хората не притежават най-големия, като размер мозък – в тази категория победители са кашалотите.

Нашият мозък не е дори най-голям, съотнесен към телесната ни маса. Тук победители са голяма част от пернатите, чиито мозък тежи 8% от общото им тегло, в сравнение с нашия, която се равнява на „мизерните“ 2.5% от теглото ни.

Но именно способността ни да мислим, да помним, да се възползваме от чужд опит и да анализираме, да творим и да мечтаем, да вярваме в бъдещето и да се надяваме ни е дала Моцарт и Леонардо да Винчи, Айнщайн и Стивън Хокинг.

Рейтинг

5 6
4 4
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Добромира
Добромира
17.07.2013 01:20
ПЛАШЕЩО СПЕЦИАЛНИ...УНИЩОЖИТЕЛИ ПО-СКОРО!
3
0