sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Откъде идват сълзите?

Откъде идват сълзите?

Сълзи

Първопричината за плача и сълзите са човешките емоции. Те могат да бъдат предизвикани както от тъжни, така и от щастливи моменти. Загадката в това откъде идват сълзите идва именно от първоначалния въпрос – от къде идват тези чувства.

Сълзите, като такива, се зараждат в „слъзните жлези”, намиращи се в горния клепач. По произхода си те се делят на три типа:

- Емоционални - Този вид сълзи са най-често срещаните, продукт на радост, тъга, стрес, емоционална и физическа болка. Чрез тях човек се освобождава от създалото се напрежение. Те са най-обилни като количество, с най-големи нива на протеини в тях. Тези протеини са се натрупали в организма поради наличието на стрес, а чрез сълзите се изхвърлят от организма. Изразът да си „изплачеш мъката” е напълно актуален, като след като се наплаче хубаво, човек се чувства значително ободрен и в по-добро настроение. Плачът обикновено действа като естествен антидепресант.

Факти за сълзите

- Базални – Те имат функция да овлажняват очната ябълка и да предпазват окото от инфекции. В състава си имат вода, соли, слуз, ензими и антитела. Базалните сълзи имат важна защитна функция, тъй като отмиват малките прашинки.

- Рефлекторни – Тези сълзи се появяват в резултат на външни дразнители - прах, студ, лук, специфична миризма, дим, силна светлина и т.н. Появяват се в солидни количества, като осигуряват по-силна защита срещу микроорганизмите. Освен това, в състава си имат и морфиноподобни вещества, действащи като болкоуспокоително.

Интересни факти за сълзите:

Плач

- Сълзите будят съчувствие и подобно на смеха, плачът също може да бъде заразен. Поради този факт, когато гледаме тъжен филм, ние често плачем, разчуствани от чуждата мъка.

- Плачът е вид средство за оцеляване, самосъхранение и постигане на емоционален баланс, след преживяването на трудни моменти, през цялото съществуване на човечеството.

- Мозъкът не разпознава физическата от емоционалната болка - и в двата случая тялото произвежда същия отговор.

- Всяка сълза е уникална сама по себе си, като пръстов отпечатък.

- Голяма част от сълзите се стичат по слъзните каналчета и попадат в окото, но останалата част попадат в носа (особено, когато сълзенето е обилно), тъй като слъзната секреция има и функцията да овлажнява ноздрите – важно за овлажняването на вдишания въздух и за доброто обоняние.

- Жените са по-чувствителни, емоционални и плачат приблизително 7 пъти повече от мъжете. Това е така поради високите нива на хормона пролактин в женското тяло. Именно това е протеинът, който се отделя в най-големи количества, паралелно с емоционалните сълзи.

Плачът не е признак на слабост - той е необходим на тялото, като въздух, сън и храната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Cvetelina
Cvetelina
30.08.2014 20:06
Ако погалите куче,ще се чувствате по добре,гушнете го :)
2
0
Красимир Дениров
Красимир Дениров
06.06.2013 06:36
Сълзите са от глупостта на дргугите,за която плащаме ние!
3
3
batman arkham origins
batman arkham origins
05.08.2014 10:53
на пълно те потрепиам
1
1