Най-старият слънчев часовник в света е български!

Слънчев часовник

Откриха най–стария слънчев часовник в света. Древен слънчев часовник още от времето на прототраките беше открит случайно в района на община Минерални бани, хасковска област.

Докато оглеждат подходящи локации за заснемане на документален филм екип, ръководен от известната психоложка и изтъкнат филмов режисьор Мая Вапцарова прави смайващото откритие.

Следвайки Коридора между слънцето и златото племенницата на именития български поет обхожда целия район на Крумовград, Джебел и Ивайловград. И така стига до Източните Родопи, където се натъква на смайващата находка.

Слънцето

Далеч от обичайните туристически пътеки, на труднодостъпно място, екипът на д-р Вапцарова открива скален улей, очевидно изсечен от човешка ръка и отвор точно в средата на улея. Пазен от множество змии, пътя към улея минава през седем стъпала, прецизно издълбани в скалата.

Водена от легенди и предания за заровено злато родената в Банско тв-режисьорка открива в района на Орловите скали и Черната скала нещо по-ценно от благородния метал – уникален слънчев часовник.

Предварителните оценки на специалистите по астрономия и археология определят приблизителната възраст на артефакта на 5-10 хиляди години.

Египетски часовници

Уникалната находка изумява учените с невероятната си функционалност и прецизност. Изработения от неизвестни древни майстори часовник е в състояние да измери не само часа, с точност до секунда, но може да изпълнява и функцията на календар.

Поставената в отвора в средата на улея пръчка, създава сянка. Точно на всеки астрономически час тази сянка попада върху всяко от седемте различни стъпала.

Ако изчисленията на българските учени се окажат верни слънчевият часовник в хасковска област ще бъде най-стария слънчев часовник в целия свят.

Откритието на Мая Вапцарова ще засенчи откритието на учените от Университета в Базел, което те направиха преди няколко месеца по време на разкопки в Долината на царете.

Тогава при разкопки археолозите се натъкнаха на древен египетски слънчев часовник. Той представлявал прост плосък варовиков камък, върху който е изрисуван полукръг с черна боя.

Този полукръг е разделен на точно на 12 секции от по 15 градуса, за всеки час слънчева светлина. Откритието е направено в район, обитаван през първото хилядолетие преди новата ера.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 11
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (11)

Изпрати
Разочарован
Разочарован
03.10.2015 19:12
Сериозна статия би публикувала схема на часовника и аз се надявах да видя такава и да си го направя вкъщи за образование на внуците, а то дори снимки няма... Помните ли списание "Космос"?
2
0
Димитър Пенов
Димитър Пенов
07.10.2014 11:11
Защо няма снимки от мястото и самия часовник?!? Тогава ще може да се направи и по-реалистичен коментар на видяното! И е хубаво специалисти историци, физици, геолози да погледнат отблизо и да дадат мнение! А то така аз мога да открия каквото си искам и да си го датирам от когато си искам!!!
5
0
Алия Ошо
Алия Ошо
02.10.2014 11:26
И египетският слънчев часовник, и календарът на маите, и древнокитайският астрономически календар водят началото си от древните българи, коренното население на нашите земи откакто свят светува. Не само първият слънчев часовник е български, но и първият обикновен часовник с животни вместо часове на отделните позиции, е отново древнобългарският.
17
2
АТМ
АТМ
02.10.2014 02:33
За тези, които не са информирани за генетичните изследвания доказващи, че близо половината съвременни българи са наследници на автохонното население на балканския полуостров споделям този линк
12
0
Рамбо
Рамбо
12.04.2014 09:49
Дано не ми се сърдат някои хора но истината понякога не е удобна
1Ние не сме най стария народ един от най старите сме но има и по стари
2Преди 10хиляди години България не е съществувала не забравяйте че пъпвиге ни територии са от другата страна на черно море и нас на балканите не ни е имало(за това се дразна на хората като гледат територията на тракииското царство и кажат"виж кви сме били"тракиите са отделна цивилизация)
3Плюваме македонците ама всъщност сме като тях всичко е наше хората много бързо забравят света а света не е само България по някога трябва да се съгласим и със други факти нека не сме като македонците да се мислим за най великите а и да споделяме
12
11
Тир
Тир
03.10.2015 00:45
Чудесен пример за това, че когато не знаеш, не знаеш. Първа точка е без коментар. Втора...България и българи са две коренно различни неща. Друго, явно не знаеш за Гилгамеш? Тракийско царство :) По кое се различават траки и българи ;) Явно не знаеш и какво означава македонец :) те са Едони - траки. И вие безродни и слепи хора, разберете най-накрая, това не е его или стари лаври или пъчене и т.н. - Това е ПАМЕТ, това са ДАННИ/ФАКТИ това е ПРЕКЛОНЕНИЕ пред предците ни, това е всичко онова, което наричаме СЪЗНАНИЕ! И да, българите са най великият народ на земята, създател на народите и цивилизацията още преди 40 хил. години тук на Балканите! Наричани Ария, от където по късно произлиза така любимото ни България :) РАЗБИРА СЕ, ЧЕ СЕ ГОРДЕЕМ ;)
9
0
Христо
Христо
02.10.2014 18:31
Прав си, че преди 10хиляди години България не е съществувала, но хората основали сегашната ни държавата от другия край на Дунава са изселници от Мизия.
8
0
Пешо
Пешо
19.05.2013 21:40
Първо- "Такова животно нема" сме го играли вече.Който не знае - да чете - Българите са тук много преди Аспарух!Вярно е, че сме велики, ама трябва да сме скромни за да не разсърдим някой братя...
Второ - Кои са тези учени дето твърдят такива небивалици? Да не се окаже, че някой самозванци от областта на изкуството се напъват....
Трето - "Много ми се иска да съм негър". Че и откривател!
Накрая - Такива сензации само компрометират и Древното знание и усилията на истинските изследователи да го разкрият.
8
3
ваня
ваня
14.05.2013 22:51
не е нита чосовник, нито чесовник,уважаеми коментиращи ,а е часовник
6
0
десислава
десислава
10.05.2013 17:44
Защо този скептицизъм във вас,българи?!Ние сме най-древният народ и това си е напълно възможно да си е нашият часовник :)Господ е българин :) Да живее БЪЛГАРИЯ!!!
19
2