Дъжд от падащи звезди тази нощ - намислете си желание!

падащи звезди

Обратно на популярно разпространеното мнение метеоритните дъждове съвсем не са рядко явление. Просто през повечето време забравяме да вдигнем поглед към небето и да се загледаме в звездите.

Ако и вие сте от хората, които са твърде заети за да спрат и да „помиришат розите“, тази вечер имате възможността да станете свидетели на спираща дъха гледка.

Звездно небе

За целта са ви необходими само дебело одеяло, местенце далеч от светлините на града и любимия човек до себе си. Както всяка година, така и тази, метеоритния поток на Лиридите ще се сблъска със земната атмосфера. Всеки, който тази вечер вдигне поглед към звездното небе, ще може да се наслади на множество падащи звезди.

Лиридите са останки от опашката на комета Тачър. Наречени са на името на съзвездието Лира, откъдето идват. Всяка година, приблизително по едно и също време Земята пресича с орбитата си останките от тази комета и любителите астрономи могат да наблюдават дори с невъоръжено око изгарянето на частиците от кометата в земната атмосфера.

Метеорите Лириди обикновено са ярки колкото звездите от съзвездието Голяма мечка, но някои от тях могат да бъдат по-блестящи дори и от Венера.

Дъжд от падащи звезди

Всяка година в края на април, когато орбитата на нашата планета пресича тяхната, те устройват звездното си шоу. Тази година се очаква да се наслаждаваме на падащите звезди чак до 26 април, като пикът ще бъде тази вечер /22 април 2013 г./.

Най-благоприятното време за наблюдение на небесния спектакъл, както мнозина биха предположили, е непосредствено преди зазоряване късно през нощта. Тогава, освен че е най-тъмно, Вега стои високо над главите на наблюдателите и блясъкът й не пречи на наблюдението на метеоритите непосредствено над хоризонта.

Астрономите предупреждават да се запасите с много несбъднати желания, защото се очаква голям интензитет на метеоритния дъжд.

Обикновено Лиридите се отличават с 10 до 20 метеоритни навлизания в атмосферата на час, но понякога тези „падащи звезеди“ могат да достигнат до 100 и дори 200, така че бъдете подготвени!

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 4
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Венера
Венера
22.04.2013 23:44
Ще валят всеки ден от днес до петък!!! Стига времето да е хубаво ще може да ги гледате до тогава.
0
0
Лаура
Лаура
22.04.2013 18:12
Знаете ли в колко чаца ще вали метеоритен дъжд по немско време
3
0