Изживяване извън тялото

Изживяване извън тялото

Изживяването извън тялото, също наричано и ОИТ (Опитност извън тялото) е изживяване, при което човек има усещането, че напуска тялото си и започва да наблюдава себе си и света. Тези изживявания се наричат и астрални проекции.

Кой има изживявания извън тялото?

Изследванията са показали, че около 10 процента от хората са изживяли по някое време такова нещо. То може да се прояви при всеки и във всякакви ситуации. Повечето хора, имали изживявния извън тялото си, са били в състояние на сън, отдих или сънуване. При други се е случвало когато са били болни или докато са били под въздействието на анестетици.

Някои хора могат да имат такива изживявания, когато са дрогирани или под въздействието на лекарства. На човек може да се случи да изпита изживяване извън тялото и когато е близо до смъртта, а някои изследвания докладват, че има и случаи, в които колоездачи са изпитали такова състояние, наблюдавайки собственото си тяло и как то продължава да кара.

Как се проявява изживяването извън тялото?

Изживяване извън тялото

Не всички подобни изживявания се случват спонтанно. Някои хора ги предизвикват като желани, използвайки различни техники - даже си правят бележки за нещата, които биха искали да видят, когато са в такова състояние.

Изживяванията извън тялото обаче не са едни и същи при хората, които ги предизвикват и при тези, при които идват спонтанно.

Повечето хора, преживяващи предизвикани ситуации, се чувстват все още в тялото си, като то може да бъде променяно според собствените им желания. А голяма част от онези, имащи спонтанни изживявания, чувстват себе си намиращи се извън тялото, как наблюдават себе си и света.

Защо някои хора имат изживявания извън тялото си?

Изследователите все още се опитват да разберат защо при някои хора това се случва. Някои предполагат, че изживяването извън тялото е просто илюзия, довлечена от някой неестествено функциониращ мозък, докато други считат, че това се осъществява от онази част на мозъка, наречена ангуларен гирус.

Някои изследователи даже твърдят, че изживяването извън тялото може наистина да се случи, тъй като съзнанието и тялото са отделни части, поради което могат да съществуват и разделени.

Други пък смятат, че това е психологически феномен и че хората всъщност изграждат изживявания от предишни неща или съхранени спомени. Човек може например да е гледал някаква медицинска програма и когато наистина бъде хоспитализиран просто да възпроизведе същите неща, коит е гледал.

Всяка личност, имала изживяване извън тялото, има различна гледна точка. Някои казват, че се чувстват умиротворени и спокойни, а други, че се страхуват и че си мислят, че е ударил техния час и няма да могат да се върнат в телата си.

Рейтинг

5 4
4 0
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (10)

Изпрати
Luna
Luna
16.01.2017 12:24
Lunita
Da taka e.
0
0
Luna
Luna
16.01.2017 12:22
Бях бременем и направих аборт.
0
0
 еоо
еоо
20.05.2013 21:47
аз съм се виждал в действие на сън
0
0
Tender
Tender
14.05.2013 12:54
валерия98 , това си е нормално за сън. В статията се говори за друг вид изживяване.
0
0
super_girl
super_girl
01.02.2013 17:12
и аз като сънувам съм тъй!
0
0
Валерия
Валерия
14.04.2012 19:09
Хм, аз като сънувам, често ми се случва. В съня де. Има някакъв екшън в съня и по някое време се виждам... сякаш от "друга камера". Странно е, но не мислех, ме е нещо кой знае какво.
0
0
Мариана
Мариана
19.02.2012 22:35
Изживях го като бях на църква.Изведнъж почувствах тежест в гърдите си.След това сякаш някой дърпаше със сила/сякаш теглеше нещо с въже/ от гърдите ми. Това нещо излезе почувствах се куха,празна.Помолих се на Бог да ми върне това което излезе от мен.Бях уплашена.Незнаех как да реагирам.След това започнах да чувствам над главата ми някаква тежест.Сякаш нещо тежко виси над главата ми.Това нещо обаче не се върна пак в гърдите от където излезе, а се върна през главата ми отгоре. Помислих че полудявам.Разказах това на една моя приятелка доста много по-късно/след месеци, срамувах се и знаех,че на който и да го кажа няма да ми повярва и ще ме сметне за лъжкиня/Тя намерила статия по моята случка. Това било астроалното ми тяло.Ако някой друг му се е случвало може би ще ми повярва.Ако ли не... и аз незнам
0
0
абв
абв
04.03.2011 23:48
Колкото и да ви е непонятно, този феномен съществува. Разказват го хора предимно преживели операция. Докато са на масата се виждат отстрани и помнят какво са говорили лекарите. После при очна ставка това се потвърждава. Дъщеря ни беше на 5 г. когато ни разказа за такова преживяване. Питахме доцента и той потвърди, че се случва на някой хора. Потвърди също, че не само в тялото е живота, но и извън него съществува макар и под друга форма.
0
0