Странни предания, свързани с ноктите

Предания за нокти

Поверията за ноктите са много. Никога не трябва да ги режете в петък или неделя. А най-подходящият ден за това е понеделник, както ни убеждават английските поговорки:

Ако си отрежете ноктите в понеделник, ще получите добри вести.

Ако ги отрежете във вторник, ще получите нови обувки.

Ако го направите в сряда, ще тръгнете на път.

Нокти на ръцете

Ако ли пък си отрежете ноктите в четвъртък, ще получите още обувки.

Отрежете ли ги в петък, освен пари, може да ви мъчи зъбобол или мъка.

В събота ако си отрежете ноктите, любовникът ви ще се появи в неделя.

Но не смейте да си режете ноктите в неделя, че ще паднете направо в ръцете на Дявола.

Рязането на ноктите е нещо много рисковано поради много причини. Най-важната е, че обрезките могат да попаднат в нечисти ръце и могат да се използват, за да ви се направи черна магия.

Ноктите, както и други части на тялото, се смятат за част от човешката душа. Те могат да бъдат използвани от вещици и други нечисти сили за приготвяне на отвари и заклинания срещу вас.

Поверия за нокти

Ако обаче ви се наложи да си скъсявате ноктите, е най-добре да изберете най-подходящия ден за това. Освен това, не трябва да ги режете поред. Подобен ритуал привлича смъртта. Поред се режат ноктите на труповете.

Извитите като на дракон и дълги по десет и повече сантиметра нокти, са били на мода от древни времена, чак до 19 век. В Китай са били смятани за белег на красота и знак на изисканост.

Те показвали, че притежателят им е аристократ и никога не е полагал физически труд. За да предпазват ноктите си пък, някои поставяли сребърни и златни напръстници на тях.

Белите петънца, които днес доказано са причинени от калциевите натрупвания, в миналото са свързвани с много суеверия. Наричани са късметчета и според фолклора "Късметче по пръстите - парите ти бягат; късметче на палеца - сами те намират".

Друго поверие пък приписва на късметчетата функцията да предвещават богатство. Тези по палците - ще получите подарък, върху показалеца - показват колко приятели имаш, върху средния пръст - колко неприятели, на безимените - чакай писмо, а на кутрето - гответе се за път. Общият брой на късметчетата на пръстите ви пък издават колко на брой лъжи сте изрекли.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Бистра
Бистра
08.01.2015 11:12
Ехаааааааааааа днес незнайно как но ще се сдобия с още обувки хихихи
1
0
.н.с.н
.н.с.н
08.05.2014 09:12
аз имам по някои нокти бели петна
4
0
shysh
shysh
04.04.2014 07:24
аз съм проста, защото чета тези глупости.......
2
0
Селин
Селин
17.05.2013 16:14
Аз имам 3 точки на показалеца. Ама това за рязането е голяма глупост, режа си ги в неделя и имам само късмет!
4
0