sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Опалите - история и символика

Опалите - история и символика

Опла
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

Понятието за зодиакалните камъни се е родило вероятно преди около 6 000 години. Египтяните вярвали, че носенето им ги предпазват от отрови, болести и други злини. Опалът е камъкът на родените през октомври.

Опалът е емблемата на надеждата за тях. Аморфният, менящ цвета си полускъпоценен камък, бил високо ценен в Римската империя. Има предание, разказващо как Марк Антоний пратил в изгнание римски сенатор, който отказал да му подари големият си колкото лешник опал. С опали били инкрустирани римските корони, предназначени за императорите. Те пазели царствената им чест. Поради тази причина Антоний се усъмнил, че сенаторът може да има твърде високи амбиции.

Опалът, освен всичко друго, бил смятан и за талисман, но на моменти - за магнит за зли сили. В Ориента дори имало поверие, че камъкът е жив заради способността му да сменя цвета си. Още преди Христа и установяване функцията на опала като зодиакален, той бил сред най-тачените скъпоценности.

Някъде около 14 век, по време на Голямата чума, на камъкът приписвали способността да предвещава опасностите и нещастията. Вярвали, че избледнява и губи блясъка си, когато собственикът му умре от страшната болест.

Преданието гласи, че кралят на Испания Алфонцо XII подарил на много красивата си и изключително млада жена огърлица с опали. След като сложила бижуто и го носила известно време, умряла. Малко след това умрели сестрата и балдъзата на краля. Тогава кралят започнал да носи огърлицата. И умрял.

Опали

През деветнадесети век лошата слава на опала се затвърдила. В новелата на сър Уолтър Скот "Ан Герщен" млада жена изчезнала, след като свещена вода капнала върху опала й. Кралица Виктория опитала да върне славата на опалите, не само заради суетния си нрав, но и заради икономически интереси. Точно в тези години Австралия отворила опаловите си мини. Поради лошата слава на камъните обаче те не се продавали особено.

Опалът предпазва собственика си от отрови. Когато има такава наблизо, избледнява. Освен това, предпазва собственика си от зарази, прогонва меланхолия и тъга. А боята на блондинките пада по-бавно, ако носят огърлица опали на гърдите си. Е, нещо полезно и за днешните дами.

"Октомврийското дете е родено за неволя

И ще познае превратностите на съдбата.

Но ако сложите опал на гърдите му,

Надеждата ще отпъди неволите в забвение."

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати