Равносметката след падналия метеорит в Русия

Равносметката след падналия метеорит в Русия

Малко над 1000 (по непотвърдени данни 1200) души пострадаха в Русия в следствие на ударна вълна, предизвикана от отломки от метеорит, разпаднал се над град Челябинск, Урал в петък 15.02.2013 г. За радост само 30 от пострадалите са с по-сериозни наранявания и се е наложило да останат в болница за лечение.

Състоянието на двама от тях се определя като критично. Повечето от жителите на пострадалия град са потърсили медицинска помощ заради прорезни рани в следствие на изпочупени в резултат на експлозията стъкла.

Очевидци на страховития феномен го описват като „изключителна ярка светклина, високо в небето, последвана от гръмотевична експлозия и грохот“. Учените категорично отхвърлят връзка между падналия в Урал метеорит и астероида, който се очакваше да премине рекордно близо до нашата планета няколко часа по-късно.

Според астрономите и специалистите по астрофизика масата на навлезлия в земната атмосфера метеорит е била над 10 000 тона и е бил с диаметър около 17 метра. Според изчисления на учените от НАСА скоростта му при навлизане е била невероятните 18 километра в секунда. Предвид малкия ъгъл, под който е навлязъл – не повече от 20 градуса - полетът му е продължил почти 32 секунди. Взривът е станал на височина около 20 километра над земната повърхност е и бил с тротилов еквивалент между 300 и 500 килотона или няколко пъти по-силен от този над Хирошима.

Експерти от Министерството на извънредните ситуации призовават гражданите на областта да не се поддават на паника. Около 20 000 служители на министерството са мобилизирани за да помогнат на жителите на засегнатите от метеоритната атака области да възстановят нанесените материални щети. Температурите в разгара на зимата в този район могат да паднат до -20 градуса.

По първоначални данни щетите, които парчетата от взривилия се метеорит са оценяват на повече от един милиард рубли. Тежко са пострадали много от жилищните сгради, чиито прозорци са изпочупени в следствие на ударната вълна, съобщава се за рухнали стени в завод, 93 болници и поликлиники.Тежки са пораженията нанесени върху Спортния зимен дворец в град Челябинск.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати