sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Полярните води крият невиждани куриози

Полярните води крият невиждани куриози

Полярни води

Полярните води са все още недостатъчно изследвани и крият много изненади за човечеството. В полярните води се намира най-големият айсберг – площта му е около 260 квадратни километра.

Дебелината на айсберга е петдесет метра. Той се е откъснал от ледника Петерман в северозападна Гренландия. Такива големи айсберги не е имало от шестдесетте години на миналия век. Всяка година се откъсват много айсберги, но такъв гигант не е имало от много време.

Над полярните води понякога може да се види ефектът на така нареченото ледено небе. То се получава в резултат на отразяване на светлината от облаците. Тази светлина идва от отблясъците върху плаващите ледове в полярните води.

По отблясъците на леденото небе, който е знак за това, че наблизо има ледове, се ориентират екипажите на плавателните съдове в океана. С помощта на тези отблясъци те избират път, свободен от ледове и айсберги.

Полярно небе

Най-ясни са отблясъците, когато въздухът е прозрачен, а ледовете са покрити със сняг.

Над полярните води може да се наблюдава и явлението на ненормалната рефракция. Това е пречупване на светлината в атмосферата, която възниква заради разликата на температурите в долните слоеве на въздуха и водата.

Това създава доста неприятности, тъй като наблюдаваните на хоризонта предмети и пейзажи се изкривяват, тъй като лъчът се пречупва през среда с различна плътност във вертикална и хоризонтална посока.

При възникване на ненормална рефракция видимият хоризонт се покачва или спада. Преди това обикновено се появява мъгла или хоризонтът започва да трепери вълнообразно.

Случва се куче от полярна експедиция да бъде сметнато за голямо животно заради явлението на ненормалната рефракция. Прочутият изследовател от Норвегия Фритьоф Нансен също наблюдавал това явление, когато екипажът му с радост решил, че е намерил остров.

Оказало се, че това е парче дърво, което заради ненормалната рефракция се е увеличило няколко стотици пъти. Понякога ненормалната рефракция предизвиква поява на хоризонта на няколко слънце едновременно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати