sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Какво значи, ако ти горят ушите?

Какво значи, ако ти горят ушите?

Суеверия

Суеверията са се сраснали с нашето ежедневие от незапомнени времена. Суеверието е убеждение или представа, възникнало от опита да се разбере неразбираемото.

Понякога дори може да противоречи на това, което виждане със собствените си очи. Суеверието е начин да се обяснят объркани ситуации чрез игра без правила, която да донесе късмет.

Поверия

В крайна сметка суеверието е непоколебимо убеждение, което не трябва да опитваме да оборим. На никого не пречи и прави живота поне мъничко по поносим.

Горене на уши

Едно от най-старите такива убеждения е за чувството на „горене на ушите”. Няма човек, който не е чул, че ако му горят ушите, някои непременно говори за него. Смята се, че ако ти „гори” дясното ухо – за теб говорят хубави неща, а ако е лявото – злословят по твой адрес.

Суеверия за нос

На други места пък го казват по различен начин - ако ти ”писне/гори” дясното ухо, те чака щастие. Когато „пищи/гори” лявото ухо, ще чуеш клюки за себе си;

Ако те сърбят или ти горят ушите, значи някой говори за теб; Ако ти горят ушите, някой те одумва. Удари се по дупето и ако говори хубаво, ще му се върне хубаво, ако говори лошо, ще му се върне лошо.

Горенето на ухото влиза в групата на „Сърбежи, потупвания, почуквания” и други подразделения на суеверията. В тази група влизат още някои от тях (доста странни и дори нелепи) - следните аксиоми:

- Ако те сърби носът, ще ядеш бой. За да не стане, трябва някой да те удари три пъти по ръката.

- Когато те сърби носът, за да не се скараш с някого, трябва да се удариш по ръката, толкова пъти, колкото си се почесал.

- Ако видиш умряло животно на пътя, трябва да си хванеш косата, за да не ти окапе, докато не отминеш гледката.

- Когато говориш за нещо лошо, което не искаш да се случи, „чукаш на дърво”.

- Когато видиш бременна жена, трябва да ощипеш човека до теб по ръката и първият мъж, който те заговори, има чувства към теб.

- Когато се разхождаш по улицата с някой близък и/или познат и ви раздели стълб, колче и т.н., трябва да си кажете „Здрасти”. Иначе ще се скарате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 3
3 0
2 5
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Петя Петрова
Петя Петрова
09.06.2014 17:21
Да голяма истина са суеверията,Казвам го защото вярвам и ми се слу4ват,то4но както е писано от векове,а щом е писано не е слу4аино,също ако ви играят о4ите или ви сърбят е на сълзи,то е на много добро или много лошо,на мен ми игра окото няколко месеца и ме сърбеше носът много и знаете ли какво ми се слу4и,Убиха брат ми на 13ноември в Брегово,Трябва да вярвате вав вси4ко,за да имате късмет и в добро и зло,нека Господ да е с нас и да ни пази,
5
1
дженталмен
дженталмен
26.12.2013 22:52
Блажени са вярващите(суеверните).
0
4