Отровният газ в Черно море може да бъде източник на енергия

Отровният газ в Черно море може да бъде източник на енергия

Най-голямата мъртва зона в света може да бъде препълнена с животоподдържаща енергия, посочва ново проучване. В Черно море от десетилетия вече няма живот (освен няколко вида „екстремофилни” бактерии), заради замърсяване от вливащите се реки.

Прилива на токсични отпадъци от 17 европейски страни допринася за намаляването на кислорода във водата. Това от своя страна е създало висока концентрация на вълероден сулфид в района. Но ако въглерода може да бъде отделен от този отровен газ, това би значело, че е открита нова форма на чиста енергия за Европа, казват учени за National Geographic.

"Имаме нужда от чиста енергия и проблем със зъмърсяването.” Казва съ-автора на проучването Мехмед Хаклидир от изследователски център Tübitak Marmara в Турция. Отнемането на въглерода от замърсеното море може едновременно да ни снабди с нов източник на обновяема енергия и да се бори със замърсяването, според Хаклидир.

Въпреки че проучването е още в ранен стадий, Хаклидир и партньора му Фюсун Сервин Тут Хаклидир предполгат, че учените могат да отделят въглерода от въгреродния сулфид чрез резлични процеси, включително топлинен, електрохимичен или фотохимичен. При топлинното разлагане, най-директния процес, учените биха могли да използват температури около 800 до 1500º С, за да отделят въглерода.

Колкото до съхранението, газът може да бъде съхраняван естествено в подземни пещери, кoито са често срещани в турската част на Черно море.

Пещерата Кизилиелма, втора по дължина в Турция, трябва да бъде проучена за евентуални дупки, казва авторът. Ако не се намерят такива, пещерата би била подходяща за съхранение на газ. "Надяваме се, че учените работят върху тази енергийна система, за да развият технологията, ” казва Сервин Тут Хаклидир.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
vorik
vorik
06.07.2013 09:50
объркали са превода
0
0
знаещ
знаещ
24.08.2011 21:21
По голяма глупост от това още не бях срещал - в Черно море има сероводород, но не и въглероден сулфид.
0
0