sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Какво се случва през Поганите нощи

Какво се случва през Поганите нощи

Зли сили

Поганите дни са залегнали в народната традиция като нечисти, нехристиянски, езически. Наричани са още Мръсни, караконджуви дни, пепелни дни, некръстени дни. Започват след полунощ на Бъдни вечер и траят дванадесет дни- до Йорданов ден (6 януари).

Значението на глагола мърся е и „престанал съм да постя”, „облажвам се”. Тълкува се и като дни, „в които не се пости”. „ Поган” пък е възприето в българския речник от римското „паганус”, което означава езичник, примитивен човек, вредител, варварин.

Значението на Поганите дни се търси в две направления. Те са наричани зли, тъй като обичаите, които се извършват по тяхно време са нехристиянски и нечисти. Чисто християнското обяснение обаче твърди, че те са „некръстени”, тъй като Исус се ражда на Бъдни вечер, а е кръстен от Йоан Предтеча чак на 7-ми януари.

Погани нощи

Счита се също, че по времето на Поганските нощи границата между земята и небето изчезва. Разделението между двата свята се заличава, а духове на умрелите идват в света на живите. Според народните вярвания някой от тях може да си хареса човек от фамилията и да го отнесе със себе си.

Зли сили се активизират през този период - вампири, таласъми и караконджули бродят из земята, и никакви ритуали не са в състояние да ги спрат.

За предпазване от злите сили има редица забрани. Най-важната е да не се излиза навън след като се мръкне, защото тогава именно бродят злите сили. Седянки и сватби не са позволени.

Чесън

Къпането се избягва, тъй като водата е неосветена. Наложи ли се малко дете да бъде изкъпано, във водата се слага горящ въглен. Половите контакти не се позволяват.

Един от най-важните елементи за предпазване през тези дванадесет дни е огънят. Един от ритуалите е да се запали голям огън сред селото, който да гори 3 дни и 3 нощи. Огънят в къщата също не трябва да гасне. С пепелта от него всеки ден се посипва двора около къщата, за да предпази дома от нашествия на нежелани сили.

Чесън е използван като защитно средство и е пришиван на дрехата за предпазване през деня. Тъй като е много използван е залегнал и в много новогодишни обичаи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 7
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати