Халеевата комета

Хелеевата комета

Халеевата комета е най-известната от всички комети. Тя се вижда добре с невъоръжено око в продължение на няколко седмици и огромната й опашка привлича погледите със своите размери и ярко сияние.

Халеевата комета се появява на всеки 76 години и се смята, че периодичността на нейното появяване може да се приравни към средната продължителност на човешкия живот.

През 1986 година три космически апарата са прелетяли в непосредствена близост до Халеевата комета и направили стотици снимки, сред които и снимки на самото ядро на кометата. Били направени химични анализи на газовия и праховия компонент на ядрото.

В Китай Халеевата комета е била известна като хуей-син - звезда-метла. Тя се е смятала за предвестник на нещастие. Най-ранното споменаване в древни китайски хроники на Халеевата комета е през есента на 611 година преди новата ера. Тогава кометата се е появила в съзвездието Голямата мечка.

Изкуствен спътник

В Европа първите писмени свидетелства за Халеевата комета са направени през 66 година. През 1682 година Халей, чието име по-късно започнала да носи кометата, открил, че тя се върти около Слънцето с периодичност от 75 до 76 години.

Той предсказал съвсем правилно появата на кометата през 1758 година. В Китай от седмата година на началото на управлението на император Цин – 240 година преди новата ера до края на епохата Мин през 1607 година било официално регистрирано всяко появяване на кометата.

При работата си върху изчисленията на преминаването на кометата, Халей се съветвал многократно с Нютон. Това, което учените преди Халей смятали за различни комети, които се появявали през около 76 години, се оказала всъщност една единствена комета, доказал той. Кометата получила името на Халей през 1759 година.

Предполага се, че Халеевата комета ще изчезне след края на съществуването си, което е определено на около 10 милиона години.

Виж повече

Рейтинг

5 9
4 7
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
izroda we
izroda we
25.09.2014 21:12
мога ли да си направя пръднята на комета?
0
7