sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Слоновете могат да чуват със стъпалата си

Слоновете могат да чуват със стъпалата си

AdminAdmin
Дарт Вейдър
669356
Слоновете могат да чуват със стъпалата си
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Екип от учени е установил, че когато африканските слонове потропват с крака и издават тръбен звук при приближаването на хищник, другите отдалечени слонове разбират новината, чувствайки земния тътнеж, според публикация на National Geographic.

Издаването на звуци и потропването с крака резонират с честота, която слоновете могат да доловят в земята, според Кейтлин О'Конъл-Родуел, биолог в Станфордския университет в Пало Алто, Калифорния.

Тя и нейните колеги разиграват земното разклащане, в резултат на издаване на звуци, за група слонове, събрани около водоем в Етоша, национален парк в Намибия.

Слоновете могат да чуват със стъпалата си

"Това, което видяхме беше, че те се събраха в по-тясна група, ориентираха се за посоката, от където идва сигналът, а след това напуснаха района много по-рано, отколкото, ако нищо не бяхме разиграли", казва О'Конъл-Родуел.

Това поведение е признак, че слоновете долявят повикването и го тълкуват като предупреждение.

Последващите проучвания, към които се насочват О'Конъл-Родуел и нейните колеги са относно това дали слоновете могат да разграничават различните видове сигнали.

Предварителните резултати показват, че слоновете реагират най-бдително на познати предупредителни сигнали, но те също се събират заедно на групи и реагират нервно, когато доловят и непознати сигнали.

Питър Наринс, биолог в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, казва, че животните употребяват "множество механизми" за откриване на сеизмични вибрации.

Например, намиращите се в африканската пустиня златни къртове, които той е изследвал, имат изключително големи кости в ушите, които могат да доловят ниско-честотни вибрации, предизвикани от разлюляната от вятъра трева по дюните. Този тип трева расте на могилите, където къртовете пребивават.

О'Конъл-Родуел установява, че слоновете имат сходни разширения на ушните кости, така че подобно на къртовете може би използват един и същ механизъм за долавяне на вибрациите.

Учените също така вярват, че чувствителните на налягане нервни окончания в ходилата на слоновете са друг начин за долавяне на вибрациите и сигналите от намиращи се на далече слонове.

О'Конъл-Родуел подчертава, че тези изследвания показват колко е важна сеизмичната среда за комуникацията на слоновете. Това знание може да помогне на усилията за опазване на слоновете. Така например, според нея поземлените мениджъри трябва да обмислят добре сеизмичната среда, когато вземат решение къде да разположат парк или природен резерват, за да се гарантира, че слоновете ще могат да общуват.

О'Конъл-Родуел и нейните колеги започват също да изучават и нюансите на сигналите на слоновете, за да ги отличат от стъпките на рисове или лъвове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ivan Todorov
Ivan Todorov
07.03.2020 11:26
Глас в мозъка (Voice to Skull (V2K)) - Вече има жертви и в България!!!
Малко информация за Глас в мозъка (Voice to Skull (V2K)) - чуване на гласове

Глас в мозъка (Voice to Skull (V2K))
На повечето от мишените се използва технология наречена „глас в мозъка”.
Тя представлява предаване на гласове (влияещи на съзнанието) или сублиминални (тихи) съобщения, които не се чуват (влияещи на подсъзнанието) директно в слуховия център на мозъка.
Никой, освен мишената не може да ги чуе. Целта им е да контролират мишената, като се използват заплахи, викове, заповеди, различни видове гласове и внушения.
Апаратът излъчва ултракъси УКВ вълни, които проникват през черепа в мозъчната кора и се превръщат в звуци. Схема на тази технология, съществувала още през 1975 г. е изложена тук:
Патент за устройство V2KДемонстрация на устройството можете да видите в това видеоОтварям този пост за хората, който се жертви на този вид тормоз. Ако може нека да споделят какво са преживяли и как са успели да си намерят решение на проблема. Аз имам информация за една група от гр. Пловдив зад х-л Лайпциг на улица Филип Македонски организатора на тази група е с прякор "Черния" но нямам повече информация за него. От този човек вече има пострадали доста хора. Ако някой има информация за други такива лица или има информация как може да се предпазим от този вид атаки нека да пише.

Тази дидективска агенция вече е решавала такакъв случий
0
0