sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Прокълнатите картини

Прокълнатите картини

Прокълнатите картини

От векове има легенди, свързани с това, че между човека и неговия портрет има мистична връзка. Още в първобитните култури е имало забрана за рисуване на портрети.

Има много случаи, свързани с известни портрети, когато хората, изобразени на картините, мистериозно умирали. Моделите на Рембранд, които били собствените му съпруги и деца, умирали скоропостижно.

Първата жена на твореца – Саския, известна от много негови картини, починала няколко години след сватбата. Тя родила на художника четири деца, които той постоянно рисувал.

Три от тях починали още като бебета, четвъртият – Титус – починал, преди да навърши 30 години. Втората жена на художника – Хендрике Стофелдс – починала, след като станала муза на твореца.

Най-красивите платна на Модилиани са вдъхновени от хубостта на студентката му Жана Ебютиен. Три години, след като станала муза на Модилиани, тя се хвърля от високо и умира.

Рубенс често рисувал съпругата си Изабела и дъщеря си. Изабела починала, преди да навърши 35 години, а дъщерята на художника си отишла на 12 години.

Смята се, че поетът е биоенергоинформационен фантом на човека. Затова често хората при развод и скарване късат снимките на бившите си любими. Портретът има по-силно въздействие от снимката.

Колкото по-талантлив е творецът, нарисувал портрета, толкова по-силно е злокобното му влияние. За прочутата руска картина на Репин „Иван Грозни убива сина си” позирал писателят Гаршин.

След като картината била завършена, той скочил от високо и починал. Репин завършил портрета на известния хирург Пирогов един ден, преди той да почине.

Най-прочутата картина в света – „Мона Лиза” на Леонардо Да Винчи е предизвиквала припадък в някои хора, които дълго са се взирали в платното. Известният писател Стендал дълго се любувал на картината и също припаднал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 7
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
01.03.2014 00:21
Интересна работа.. Нямам представа до колко това е истина, но аз също вярвам, че снимките или в случая портретите имат въздействие върху истинския човек.
2
0
вики
вики
11.01.2012 23:32
това са глъпости пулните глажите на хората само с глъпости!!!
0
4
Калина
Калина
02.03.2014 19:17
Нещата написани в статията може и да не са глупости ама ти със сигурност пишеш глЪпости.
3
0