Защо златото е еквивалентът на парите

Защо златото е еквивалентът на парите

Защо златото е станало стандарт за измерване на парите по света, а не платината или някой друг ценен метал? Отговорите се крият в свойствата му.

Елементът, с който се измерват парите, трябва да отговаря на няколко изисквания, за да бъде равен на валутата. Това не трябва да е газ, защото е непрактичен.

Този факт изолира по-голямата част от елементите в таблицата на Менделеев, дори и благородните газове, които отговарят на останалите три изисквания.

Елементът, който е еквивалент на парите, не трябва да се подлага на корозия или да е реактивен. Литият например, при контакт с вода или въздух се запалва.

Защо златото е еквивалентът на парите

Желязото ръждясва. В съответствие с това изискване от таблицата на Менделеев се изключват още тридесет и осем елемента. Третото изискване е елементът да не е радиоактивен.

Парите не трябва да излъчват нещо, което може да убие хората. Това изискване отстранява още доста елементи, известни като актиниди и лантаниди.

Всеки от останалите елементи в Менделеевата таблица би могъл да е еквивалент на парите, ако не беше четвъртото изискване – елементът да е рядък, но не чак толкова, че да не може да бъде открит.

Остават само пет елемента, които отговарят на изискванията – сребро, злато, платина, паладий, родий. Среброто се е ползвало като валута, но то почернява.

Родията и паладият са открити през деветнадесети век, затова не са имали участие в паричните отношения на хората през вековете. Остават златото и платината.

Платината има температура на топене при 1600 градуса по Целзий, която може да бъде достигната само в съвременните пещи.

През вековете е могло да бъде разтопявано само златото, което е твърдо, но се поддава на обработка, не влиза в реакции и не излъчва радиация.

Виж повече

Рейтинг

5 7
4 7
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Той
Той
16.09.2012 10:59
Не звучи много достоверно. Само по себе си златото е чуждо на човешката природа. Отговорът е някъде другаде
0
0
ХРИСТО
ХРИСТО
25.01.2012 15:22
да се обзаложим ли за излъчването от златото...? може би не е точно радиация , но е много силно и според мен отрицателно излъчване
2
0