Необикновени новогодишни традиции

Необикновени новогодишни традиции

В много страни хората вярват, че каквото се случи през първия ден от годината, ще определи късмета за цялата година. Във Финландия се лее олово.

Според древна финландска традиция, за да се предскаже каква ще е предстоящата година, в съд с вода трябва да се излее разтопено олово. Формата на оловото определя бъдещето.

Ако то е с формата на сърце или пръстен, предвещава сватба, корабът символизира пътешествие, формата на прасе символизира изобилие от храна.

В Панама на Нова година се горят кукли, които символизират известни хора. Куклите се наричат мунекос и могат да бъдат спортисти, телевизионни водещи или политици.

Куклите символизират старата година. Те трябва да бъдат принесени в жертва, за да се изгонят злите духове и да се посрещне Новата година подобаващо.

В Шотландия се спазва празника Хогманай, който е посветен на първия гост през годината. Първият човек, който престъпи прага на дома, трябва да носи уиски.

В рибарските селца на Шотландия на Нова година могат да се видят много хора, които носят горящи огнени кълба над главите си, които символизират слънцето.

Във Филипините на Нова година се консумират само кръгли плодове, те символизират успеха. В полунощ трябва да бъдат изядени дванадесет плода.

В Дания съществува традиция на Нова година всеки да счупи чиния във вратата на съседа си. Семейството, пред чиято врата се съберат най-много счупени чинии, ще има най-много късмет през годината.

В чилийското градче Талка жителите празнуват Новата година с починалите си роднини. Един час преди полунощ вратите на гробището се отварят и то се пълни с хора, които идват да посрещнат Новата година.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати