Марс може да приюти хора

Марс може да приюти хора

Марс е четвъртата планета от Слънчевата система. Носи името на бога на войната от римската митология Марс, тъй като нощем изглежда червена.

Марс има два естествени спътника - Фобос и Деймос, които са малки по размери, с неправилна форма и за които се счита, че са прихванати от гравитацията на планетата астероиди.

Марс е земеподобна планета с рядка атмосфера и повърхност, едновременно напомняща за ударните кратери на Луната и за вулканите, пустините, долините и полярните шапки на Земята.

На Марс се намира най-високия връх в Слънчевата система - Олимп. След първото прелитане край планетата, направено от Маринър 4 през 1965 г. се предполага, че на повърхността на Марс има вода. От всички земеподобни планети, Марс е най-вероятното място, където може да се открие вода или дори живот.

Австралийски учени установиха преди няколко седмици, че Марс може да поддържа подходящи условия за живот, но под повърхността си. Изследователите от екипа на Чарли Лайнуйвър от Националния университет в Австралия сравнили модели на температурните стойности и налягането на Земята и Марс, за да разберат дали е възможен живот на червената планета.

"Има големи райони на Марс, които съответстват на условията нужни за живот", посочва ученият, чийто изследвания се базират на събирани с десетилетия данни за планетата.

На полюсите на червената планета има замразена вода и микроби, подобни на такива, които се срещат на нашата планета.

Според австралиеца условията за живот под земята на Марс са удобни, понеже тежината на почвата придава допълнително налягане, което е ниско на повърхността на планетата.

Освен това на определена дълбочина било по-топло заради ядрото. Средната температура на повърхността на планетата е минус 63 градуса по Целзий. През август 2012 г. роботът "Кюриосити" на НАСА трябва да кацне на Марс. Лайнвуйвър изрази съжаление, че роботът не е приспособен да копае на дълбоко, за да открие живот.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 6
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати