Паралелните светове

Паралелните светове

Съществуват ли други светове освен нашия – това е загадка, която все още остава неразрешена. Алберт Айнщайн през целия си живот искал да създаде „теория за всичко”, но така и не успял.

С нея той искал да изведе законите на създаването на света. Днес се смята, че до целта се доближава най-вече теорията на суперструните. Тя не само обяснява процесите на разширението на Вселената, но и потвърждава съществуването на други вселени, които се намират до нашата.

Космическите струни представляват изкривяване на времето и пространството. Те могат да бъдат по-големи от самата Вселена, макар дебелината им да не надвишава размерите на атомно ядро.

За пръв път паралелните светове са споменати в разказите на писателя Хърбърт Уелс. През петдесетте години на двадесети век завършилият Принстънски университет Хю Евърет поразил колегите си с темата на докторската си дисертация за разкъсването на световете.

Паралелните светове

Според теорията му всеки миг всяка вселена се разкъсва на голямо количество себеподобни вселени и всеки миг всяка следваща вселена се разкъсва по същия начин.

Във всяка от вселените съществувате вие. В единия свят вие пътувате с метрото, в друга летите със самолет, в трета сте слуга на някого, в четвърта вие сте владетел на света.

През осемдесетте години на двадесети век професорътт по физика в Станфордския университет Андрей Линде построил теорията си върху Големия взрив, в резултат на който е възникнал зародишът на Вселената ни.

Според него има много други подобни зародиши. Линде смята, че не е далеч денят, в който хората ще могат с лекота да преминават от една вселена в друга.

Професорът от Кембриджския университет Мартин Рийс смята, че вероятността от зараждане на живот във Вселената е толкова малка, че прилича на чудо.

Той смята, че има много паралелни светове, които служат на природата като експериментално поле за създаване на живот. Според професора по физика от Пенсилванския университет Макс Тъгмарк паралелните светове съществуват извън времето и пространството.

А Вие какво смятате, има ли паралелни светове?

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 10
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (11)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
08.03.2015 23:28
Като прочетох статия се сетих за едно предаване, в което даваха за струните на вселената, за разширяването и разкъсването и. За това как в един свят ти вземаш едно решение, но едновременно с това в други - паралелни светове вземаш други решения и в това се състои самото "разкъсване" на вселената на различни паралелни вселени. Темата е много интересна и обширна. Но това е само теория. В крайна сметка за вселената се знае съвсем малко - ако трябва да правим сравнение, знанието ни за вселената е прашинка на фона на самата вселена. ;)
3
0
Сашо
Сашо
18.07.2014 09:45
мисля ,че е възможно да съществуват
6
0
Хюит льо Суар
Хюит льо Суар
06.03.2014 20:33
Разбира се, че има паралелни светове, както и друга разумна форма на живот. Хората не можем да осъзнаем в каква сложна схема се намираме. Просто една малка част от голям експеримент. Но все още не сме достигнали това ниво на мисълта, пък и няма да го достигнем, за да успеем да опознаем напълно Вселената, в която живеем.
10
0
мимба
мимба
31.07.2013 12:51
МОЯТА ГЛЕДНА ТОЧКА ОТ ТОВА,КОЕТО СЪМ ВЪЗПРИЕЛА ЗА И ПРОТИВ Е,ЧЕ ИМА ПАРАЛЕЛНИ СВЕТОВЕ.НЕ Е ВЪЗМОЖНО ПРИ ТОЛКОВА ГАЛАКТИКИ /ЧЕ НЕ Е САМО НАШАТА ГАЛАКТИКА ВЪВ ВСЕЛЕНАТА НИКОЙ НЕ СЕ СЪМНЯВА/ДА НЕ СЪЩЕСТВУВА ПЛАНЕТА, КОЯТО ДА НЕ СЕ ДВИЖИ ОКОЛО СОБСТЕНАТА СИ ОС И СПИРАЛОВИДНО ОКОЛО СВОЯТА ГАЛАКТИЧЕСКА ЗВЕЗДА В ТАКАВА ОРБИТА,ЧЕ ДА НЯМА УСЛОВИЯ ЗА ЖИВОТ Т. Е. ИМА ПАРАЛЕЛНИ СВЕТОВЕ.
8
0
Методи
Методи
09.06.2013 20:55
Проявяваме се на всякъде и във всичко едновременно.Тук сме да осъзнаем това и да обединим всичко това в едно.
6
0
Мари
Мари
24.05.2013 12:59
Абсолютно всичко което можете да си помислите съществува в действителност!!!!!Друг е факта дали го осъзнаваме,разбираме и т.н.....
10
0
yordan
yordan
02.05.2013 18:55
До 100 -200 години ще хората ще разберат хипотеза е това за сега
2
0
йордан
йордан
05.02.2013 10:14
Със сигурност съществуват на скоро слшах и за супер вселената, обединяваща всички праралелни вселени.
2
0