Необикновени природни явления

Необикновени природни явления

Когато океанът, въздухът и температурните условия позволяват, фитопланктонът в океана се възпроизвежда много бързо, създавайки плътен и видим слой на повърхността. Това явление, наречено цъфтеж на водата, е едно действително запленяващо зрелище.

Друго природно явление, което се среща през лятото, се нарича огнена дъга, и се случва, когато слънчевата светлина попада на замръзнали ледени кристали в перестите облаци на голяма височина.

Тъй като при това явление е нужно присъствие на перести облаци, а слънцето трябва се намира много високо в небето, то тази дъга най-често се наблюдава на близките до екватора широчини.

В Лос Анджелис условията позволяват да се наблюдава огнената дъга шест месеца в годината, а в Лондон - около два месеца.

Необикновени природни явления

Наскоро са открити образования на облаци, така наречените вълнисти облаци, които се явяват толкова редки, че не се включват в класификацията на облаците до 2009 година.

Зловещи и бурни, тези облаци се разпадат доста бързо, не успявайки да предизвикат буря. Както в повечето случаи с вълнист тип облаци, тези облаци се формират, когато завихрянията или насрещните въздушни маса безмилостно разбиват долните слоеве на облаците, предизвиквайки чудновати форми и образования.

Знаменитият и неуловим Зелен лъч се явява рядко метеорологично явление, което протича по време на залеза или изгрева на слънцето.

В тези периоди слънчевата светлина преминава през големи слоеве на атмосферата, създавайки ефекта на призмата. Разбира се, това обяснение не е толкова увлекателно, колкото морските легенди, които са свързани с това явление.

Същите сили, които водят до образуването на обикновената дъга, могат да доведат и до създаването на двойна дъга. Понякога слънчевата светлина се отразява в дъждовните капки не веднъж, а два пъти, което води до създаването на втора дъга, която е дори по-ярка от първата.

Айсбергите, по правило не са еднотонни. Някои айсберги в полярните региони се отличават с цветни ивици, изпъквайки сред арктическите бели и сини.

Когато водата на айсберга се топи и повторно замръзва, мръсотията и другите частици могат да попаднат между новите слоеве на леда, което води до образуване на цветни ивици на повърхността на айсберга.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати