Най-големите обири на диаманти

Диаманти

През декември 2002 година бил извършен един от най-необяснимите диамантени обири на всички времена. Научният музей в Хага, Холандия, планирал да проведе феноменална изложба на диаманти.

Изложбата съдържала накити от кралски семейства, които били взети за няколко дни от други музеи и от частни колекции. Най-ценните експонати изчезнали в понеделник сутринта.

Тъй като музеят бил затворен и в понеделник, кражбата останала незабелязана. Във вторник служителите на музея открили, че двадесет и осем експоната липсват.

Обири на Диаманти

Музеят разполагал с двадесет и четиричасова охрана на изходите, както и с видеонаблюдение. През нощта се включвала сигнализация, реагираща спрямо движение.

Витрините били от армирано стъкло. Никой не знае как е станал обирът. Няма следи върху видеолентите, няма повредени стъкла. Не била открита и връзка с някой от служителите на музея.

Сред откраднатите бижута било колие, подарено от крал Вилхелм Трети на кралица Мери Втора в Англия през 1600-тната година. Откраднатите бижута били на обща стойност дванадесет милиона долара.

Друг известен обир е на летище Схипхол в Амстердам. Много от откраднатите диаманти не били разрязани, затова не може да се изчисли точната сума на откраднатото.

Диамантени Обири

Но по общи сметки тя възлиза на около сто и осемнадесет милиона долара. Това е най-едрият диамантен обир в историята. Обирът доста напомня сюжета от филма „Бандата на Оушън”. На 25 февруари 2005 година крадците откраднали камион на транспортна компания, която обслужвала летището.

Те слезли от крадения камион и като заплашили шофьора на камиона с диаманти, го накарали да слезе и те изчезнали заедно с камиона. Диамантите така и не били намерени.

През 2003 година в диамантения център в белгийския град Антверпен били откраднати диаманти на стойност сто милиона долара.

Антверпен е втората след Дубай диамантена столица на света. От 160 сейфа, където диамантените брокери оставят диамантите за сделките си, били изпразнени 123.

Крадците не могли да вземат всички диаманти и част от тях разпръснали по пода. Кражбата била планирана от четирима души в продължение на няколко години. Един от крадците оставил свое ДНК в недоизяден сандвич. Въпреки че крадците са в затвора, откраднатите диаманти не са открити.

Виж повече

Рейтинг

5 6
4 4
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
...
...
08.12.2011 06:28
и? Какво е станало!?
1
0