Турска прокоба тегне над Парламента

Турска прокоба тегне над Парламента

Сградата на българското Народно събрание, на която е написано "Съединението прави силата", е построена върху гробище, разкриват сензационно археолози! И то не едно, а цели две, от две различни епохи.

През всички над 20 години на българския преход към демокрация тъмната прокоба от земните недра на парламента, където древните са погребвали своите мъртви, се изтъква като една от причините за недолюбването на депутатите от българите.

Именно заради това се мисли и за преместване на Народното събрание от сегашното му място на едноименния площад в бившия Партиен дом, разкрива ежедневникът "Всеки ден".

"Експерти и специалисти от Института по геодезия, архитектура и строителство, от Съюза на архитектите ще се произнесат как трябва да стане преместването на парламентарната сграда и след това ще се реши по какъв начин ще се осъществява преместването", казва главният секретар Иван Славчов.

Според историческите документи източната част на сградата на Народното събрание се намира върху римско гробище от V-VI в. Днес отгоре е кабинетът на парламентарния шеф.

Под северната част на Народното събрание пък е било турското гробище, известно като "позорното гробище". Там през XIII век турците са погребвали престъпниците и крадците на София.

Сградата на символа на тоталитаризма – бившият Партиен дом, също не е лишена от слова и мисли за тъмни сили. И като доказателство за тях се привежда фактът, че всички председатели на парламента през последните 20 години са правили неуспешни опити да преместят Народното събрание в Партийния дом.

Паметливи припомнят някои мистериозни случаи, свързани с него. Седмици, след като спечелва конкурса за преустройство на фасадата на Партийния дом в стъклена защитна завеса, арх. Борис Камиларов умира загадъчно.

Тъмната прокоба върху двете места на законодателите се свързва и с тъмните мисли на хората в парламента и извън него. Към това насочва професор Огнян Герджиков, председател на Народното събрание от юли 2001 г. до февруари 2005 г.

В качеството си на парламентарен шеф професорът провежда успешен конкурс за избор на проект за преместване на Народното събрание в сградата на Партийния дом. Именно той се отказва от идеята, след като архитектът победител в конкурса починал. Но не само заради това.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
sisi
sisi
20.11.2014 00:03
Много странно...почти по целия свят има гробища под парламентните сгради и други политически сгради...! Проверете
0
0
antoaneta ardashes
antoaneta ardashes
03.02.2014 14:35
С това мислене ще трябва цяла България да се премести.
4
0
Anonimen
Anonimen
04.09.2011 00:23
Щом има погребени хора от страна на турците значи тази земя не е била на българите, нали така. И плюс това мога да ти кажа, че Турция няма нужда от България, но България има! Тоест не смятам, че са ограбили нито бита, нито културата на страната. Не забравяй, че по този твой начин миналото не се забравя! Пък нищо друго не може да ти попречи да починеш в мир, освен греховете ти.
5
9
Atheist
Atheist
16.08.2011 10:32
Ужас! Не стига, че ограбват бита и културата ни, правят предпоставки за размирици, не позволяват да забравим миналото, а и са пропили чак в земята ни. Я па ако съм президент ще пусна наредба умрелите турци да се депортират в турция.
Това си го мисля още откакто в Родопите не искаха да погребат помаци по мисюлманските обичаи, защото били с български имена. Доживяхме българин да не може да почива в мир в България.
А за политиците, не им е виновно гробищещо, а това, че са изпуснали първите 7 г., в които е трябвало да научат що е родолюбие.
7
6